Rapoo- It solutions & Corporate template

אנשים מספרים על חורש
מתוך החוברת לזכרו

חנה, אימו של חורש
למרות חוזה אי-ההתקפה ביניהן, הפרה גרמניה את ההסכם בפולשה לרוסיה בתאריך 28/6/1941. הייתי אז בחודש התשיעי להריוני. עזבנו את הבית, את ההורים והאחים ובלילה אחזו אותי הצירים. הדנייסטר היה הגבול בין בסרביה ואוקרינה. הגענו עד קרבת הנהר וחיפשנו מקום מקלט, אולם אף משפחה לא הסכימה לתת לנו מחסה, משום שצירי הלידה התחזקו. עקב עבודתו של סם, בעלי, היו לנו מכרים מקרב הרוסים. איש משטרה ממכירנו נכנס לאחד מבתי הכפר ואיים על בעלת-הבית שאם לא תאפשר לי להיכנס, "אזי סופכם יהיה---" אמר וליווה את דבריו בהנפת אצבע לרוחב צווארו, תנועה שהבהילה אותה מאד ומייד לאחריה הסכימה שאשאר אצלה. באותו כפר אוקראיני קורמין, בקרבת הדנייסטר נולד צבי. עשרים וארבע שעות לאחר הלידה הגיעו הגרמנים לאותו הכפר וגם ממנו נאלצנו לברוח.
חברתי לקחה את צבי עטוף שמיכה, אותי הושיבו על עגלה וסם הלך לעיסוקיו. היה עלינו לחצות במהירות את הנהר. כאשר עמדנו ממש על שפת הנהר הגיחו אווירונים גרמניים והחלו להפציץ את האזור. הסוסים כל-כך נבהלו מרעש ההפצצות שהם החלו לרוץ במורד, הישר אל תוך מי הנהר, ואני, אישה לאחר לידה, יושבת על העגלה, רואה שהסוסים דוהרים לעבר המים ואני אובדת עצות. כשהחלה ההפגזה נשכבה חברתי בצידי הדרך כשהתינוק בידיה, כולם ברחו לכל הכיוונים מפחד האווירונים ורק אני נותרתי יחידה על העגלה. במשך שישה שבועות ברחנו מזרחה מאימת הגרמנים, כשאת כל הדרך אנו עושים ברגל וצבי איתנו. אפילו אמבטיה לא ניתן היה לעשות לו. אנשים שעברו עם עגלות לקחו אותנו כברת דרך. לאחר שישה שבועות, שבהם התקדמנו ברכבת ובעגלו והלכנו ברגל, הגענו לקולחוז בקווקז. את סם לקחו לעבוד בביצורים. לא רציתי להיפרד מבעלי. הקווקזים היו מוסלמים אדוקים. נסעתי עם סם ועם צבי, שהיה בן ארבעה חודשים. היה זה בחודש אוקטובר. שבוע ימים היינו בדרך עם התינוק בלי שהיה לנו משהו חם להלבישו.
לילה אחד הגענו לכפר קטן. אישה אחת אירחה אותנו בביתה. כשראתה את התינוק, שהיה יפה ורזה, ביקשה שאשאיר אותו אצלה, כדי להקל עלינו. "למקום שאליו אתם הולכים קשה להגיע עם תינוק. עוד מעט חורף. מה יהיה עליו?" אמרנו: " מה שיהיה איתנו – יהיה איתו".
כעבור זמן-מה הגענו לחווה בה גידלו בעלי חיים. זה כבר היה בתחילת נובמבר, שלג ירד והיה קר. תפקידי היה לשמור על התרנגולות. עבדתי מאד קשה בניקוי הלול ובהאכלת התרנגולות. אבל לא התאוננתי כי לפחות היה לנו היכן לישון: מנהלת הלול הזמינה אותנו לגור אצלה.
השתוקקתי מאד להכין לצבי התינוק קצת דייסה. ברפת היה מיכל חלב, שהיה מיועד לצבא. תושבי הקולחוז לא הורשו לקחת ממנו. יום אחד, כאשר מנהלת הרפת יצאה להביא מעט חלב בכלי פח. לרוע מזלי חזרה המשגיחה לפני שהספקתי לחמוק משם. כשראתה אותי עם קנקן החלב – הפליאה בי את מכותיה בהוסיפה כינויי גנאי בקול צרחה מפחיד. כשקראה לי "מנדבושקה" ונתנה לי מכות לא כאב הדבר כפי שכאב כאשר שפכה את מעט החלב. חזרתי אל הבקתה ובישלתי לבני דייסה ממים. סוכר לא היה. על מרגרינה לא שמעו. היה זה קולחוז שבו גידלו תרנגולות, פרות וחזירים.
סם הועסק במשרד הקישור של הצבא הרוסי. במקום עבודתו היו פחמים. לפנות עב הייתי הולכת להביא פחמים וצבי היה נשאר בהשגחת בעלת-הבית, מנהלת הלול. מכיוון שהיה קטן הושכב בתוך מגירה. יחד איתנו בבקתה גרו חזירים, אותם הכניסה בעלת הבית מפאת הקור ששרר בחוץ. באותו יום יצאתי, כאמור, מהבית. כעבור זמן קצר יצאה אף הלולנית מאחר שנקראה למקום עבודתה לחלק ביצים. היא נחפזה לצאת והשאירה את צבי התינוק לבד בביית, עם האש שבערה בתנור הברזל ועם החזירים. לפני שהלכה הורידה אותו מהמגרה לרצפה כדי שלא ייפול, כי כבר היה בן חצי שנה.
כאשר חזרתי עם הפחמים הייתי בטוחה שאמצא בבית את המנהלת ואת בני. אולם מבפנים בקע בכי קורע לב. האשנב היה מכוסה קרח ולא ניתן היה לראות את הנעשה בבקתה. ניסיתי לפתוח את הדלת ולחרדתי הרבה גיליתי שהיא נעולה. הבנתי שהתינוק לבד בבית. הוא המשיך לצרוח נואשות. הסרתי מעל גבי את שק הפחמים והתחלתי לרוץ כמשוגעת עד שהגעתי ללול. כשראתה אותי המנהלת אמרה מיד: "הנה המפתח". רצתי כל הדרך בחזרה, בשלג, ברוח ובקור, כשאני רואה בדמיוני אסונות שונים, כי ידעתי שהילד נשאר ליד בתנור בחברת חתולים וחזירים.
כשפתחתי את הדלת נהיה לי רע, התינוק שכב סמוך לתנור. הוא השתין והחזירים שכבו בתוך השתן שלו. היה כולו שחור מהטיט עליו שכב. לא היו מרצפות על האדמה, אלא רק טיט מהודק. הרמתי ורחצתי אותו. למזלי הייתי בת עשרים-ושש, אישה צעירה ונחושה.
סם עבד במשרד, קיבל טלפונים ועשה עבודות משרדיות שונות. הוא עבד שם גם בלילות ואני יכולתי לישון בביית של מנהלת הלול. היה לה חבר פולני וגם הוא חי יחד איתנו באותו חדר קטן. החבר הפולני היה אומר ברוסית:"אילו לצבי לא הייתה אימא שלו – היה ילד נהדר." כשנעדרתי מהבית שיחק החבר עם התינוק והם נהנו אחד מהשני. אבל כשהיה התינוק רואה אותי – היה מתחיל לבכות כי תמיד היה רעב ורצה לאכול.
כאשר היה צבי בן שבעה-שמונה חודשים לימדו אותו הילדים כיצד יש להרביץ לגרמנים. היה חוזר על התנועות ומדגים אותן בפנינו. פעם שם את ידו על הפתילייה. לא היה היכן לאחסן דברים ולכן הניחו על הרצפה. לפני שידע ללכת – זחל ודחף את ידו לתוך השמן החם.
יום אחד פנה סם אל חברי מועצת הכפר ושאל אם מישהו מהם יכול להשאיל לו מיטת תינוק משום שלילד שלו אין על מה לישון. השאילו לו מיטה. באחד הלילות התעורר התינוק ורצה לצאת מהמיטה. מכיוון שהייתה גבוהה הוא קפץ ונפל. כשראו הבנות של בעל הבית מנהל-החשבונות שהתינוק נפל, הן רצו להזעיק את אביו. "גרישינקה נהרג", הודיעו לו.
כשצבי היה בן שנה וחצי נולד אחיו ולריק. היה זה ב-29 בפברואר 1943. כבר היינו בקולחוז באוזבקיסטן. אני עבדתי בתפירת שקים במנפטה האזורית. בעלי לא היה בביית אלא בצבא. חבר
שלנו היה מנהל חשבונות וצבי ואני גרנו אצלו. לאחר שנלקח גם הוא לצבא, נשארנו צבי אני ואשתו.
בקולחוז אמרו לי שישנה משפחה שמוכנה לתת לי סלק סוכר. הסלק היה מלא חול ואכלו אותו בלתי מבושל. כשחזרתי עם שק הסלק על גבי צבי כבר ישן. החורף באסיה איננו קשה במיוחד, ובכל זאת הלכתי לאסוף עצים כי רציתי להצטייד לקראת החורף. ידעתי שכול יום אני אמורה ללדת. תכננתי להגיע בזמן לבית החולים בעוד צבי הפעוט נשאר בהשגחת חברה. הבית לא היה יותר מאשר חדר אחד שבו לא היה חשמל ולא מים. גם נרות לא היו. עם קצת נפט התקנו מנורות נפט; אלא שלא הייתה בנמצא זכוכית לכסות על המנורה. גם בקבוקים לא היו. בלילה, לאור מנורת הנפט הזו, הייתי תופרת. ביום התרוצצתי בכל מיני מקומות. את העצים שאספתי בגניבה, אסור היה להשתמש בהם, הסתרתי מתחת למיטה.
שכבנו כולנו לישון והנה התחילו צירי הלידה. חברתי יצאה והזעיקה את שומר המנפטה.
"דרוש סוס ועגלה להביא את אחותו של מנהל-החשבונות לבית החולים" כולם ידעו שאני עומדת ללדת. והוא ענה: "על מה את מדברת? המזכיר ישן. מהיכן אקח סוס ועגלה? לכי למרפאה וקראי למיילדת." החברה, אישה חלשה וחולנית, העירה מישהו וביקשה את עזרתה. על אף הכאבים החזקים ירדתי מהמיטה והעמדתי מים שיתחממו עד שתגיע המיילדת.
כאשר הגיעה לבסוף כבר היה ראש התינוק בחוץ. החברה השברירית סיימה את תפקידה בכך שקראה למיילדת. צבי בן השנה וחצי היה נוכח בלידה. הייתה לו ברירה? הוא עמד למראשותיי ובכה: "מאמה! מאמה!" כי מעוצם הכאבים נאנחתי לפעמים והוא לא יכול היה להבין מה קורה לאמו.
אביו אפילו לא ידע שאני בהריון, כי לקחו אותו לעבודת הצבא ביום ההולדת של צבי.
צבילה היה יפה כמו מלאך. היו לו תלתלים בלונדיניים ועיניים כחולות. המטפלת שלו בקולחוז באוזבקיסטן הייתה אישה שמוצאה מקישינב שבבסרביה. אשא מאד אינטליגנטית שנשלחה לסיביר "בעוון" היותה עשירה. כשעצרה רכבת המגורשים ליד טשקנט ירדו היא ובתה לעשות את צרכיהן ויותר לא חזרו אליה. הרכבת המשיכה לסיביר והן נשארו בקולחוז.
כל הילדים האסיאתיים היו נגועים בכינים ובשחין, יום אחד הגיעו פקחים של משרד הבריאות וגילחו את שערותיהם של הפעוטים. אותה מטפלת בסרבית לקחה את צבי והסתתרה אתו בבית השימוש, עד שהגלחים סיימו את מלאכתם. כששאלתי אותה מדוע עשתה זאת אמרה: "כאב לי הלב לתת שיקצצו את תלתלי הזהב שלו," כי לא היו לו בראשו לא כינים ולא פצעים. וכמה שהיה יפה! לאחר מספר חודשים בקולחוז עברנו העירה. יחד עם משפחה נוספת שכרנו חדרון קטן ועל המיטה הצרה ישנו שלושתנו – צבי בעלי ואני.
את יום הולדתו השלישי של בצבי חגגנו בטשקנט. לשכנה שלנו היו תרנגולות. כמתנת יום הולדת העניקה לצבי ביצה.
"גרישינקה," אמרתי לו. "איך אתה רוצה את הביצה?" והוא אמר: "תעשי איך שאת רוצה. אני ממילא לא אוכל אותה." אמרתי: "גרישינקה, ביצה!" שכנים אחדים יעצו: "שימי חתיכת לחם בפנים, שיהיה רך, והוא אפילו לא ידע מה הוא אוכל." בישלנו ביצה רכה, הגשנו לו – והוא סירב לגעת בה. השכנה שנתנה את הביצה הציעה לי ריבוע של חמאה. עשיתי "קשקוש" מהביצה ומקמצוץ החמאה – וגם את זה הוא סרב לאכול. רציתי להרוג את עצמי: ביצה! הרי ביצה היתה מצרך יקר מציאות כל כך!.
בינואר 1944, כשצבי היה בן שלוש וחצי, חזרנו הביתה לבריצ'ן עיר הולדתי, אל שני אחי. וגם כאן זומנו לנו צרות שונות, שהעיקרית שבהן – מחלת הילדים. כבר בדרך לבריצ'ן חלה צבי בחזרת. וכעת חלה בדיפטריה. למזלנו היה מצבו הכלכלי של אחי שפיר. הוא היה רוקח בצ'רנוביץ ודאג לתרופה נגד הדיפטריה. לרוע המזל נפטר בני השני ולריק עקב מחסור בתרופות.
בשנת 1946, לאחר חמש וחצי שנים ברוסיה, עזבנו אותה ונסענו לבוקרשט. לפני המלחמה התגוררנו בעלי ואני בבוקרשט ולכן היו ברשותנו ניירות שהעידו שאנחנו אזרחי רומניה. עברנו את הגבול ונסענו לבוקרשט. היה זה בחודש אפריל. לצבי טרם מלאו שש. רשמנו אותו לגן ילדים ולאחר מכן לבית-ספר עברי. הוא השתתף במקהלה יהודית וכן בקייטנה בקונסטנצה, אליה נשלח עקב רזונו.
לצבי היו שמות רבים.
עד גיל חודשיים לא היה לו שם. קראנו לו "ילד שלי", "מותק שלי". לא היה היכן לרשום אותו אבל כשהגענו לקולחוז ניגשנו למועצה ורשמנו אותו על שם אביו סם – הירש, וברוסית – גרישה. למועצה ניגשנו עם שני עדים שהעידו שזה אומנם הבן שלנו ולא מצאנו אותו בדרך. כל זמן שהיינו ברוסיה נקרא התינוק בשם גרישה. כאשר עברנו לרומניה בשנת 16946 הוחלף שמו לגריגורי. עם המעבר לרומניה נאסר עלינו לקחת תעודת זהות או כל תעודה אחרת. וכך נשארה תעודת הלידה של צבי ברוסיה. לא רצינו שלצבי תהיה תעודה שממנה אפשר ללמוד שנרשם בקווקז. כי אז הוא כבר אזרח רוסי. לכן השמדנו את תעודת הלידה שלו ואמרנו שנולד במחנה ריכוז.
חבריו מהגרעין קראו לו ציבלה, חניתה קראה לו צביקי ואני קראתי לו צבילה. רצינו לעלות ארצה. שקלנו את האפשרות להגר לאמריקה. אך מכיוון שהסדרת העניין הייתה אמורה להימשך הרבה זמן, החלטנו לנסוע לארץ-ישראל. היה זה בשנת 1947. בינתיים נולד משה. מושיק היה בן 11 חודש כאשר קיבלנו היתר לעלות.
לילה אחד בחודש דצמבר נקראו 15 אלף יהודים לעבור את הגבול לבולגריה, שם המתינו לנו אוניות. את הגבול עברנו במשאיות. צעדנו כברת דרך ברגל עד שהגענו לגשר פלדה. היה זה לילה נוראי. כל האנשים רצו לעלות למשאיות בבת-אחת וזה היה דבר בלתי אפשרי. אנשים פחדו שאם לא יהיו בין הראשונים לעלות – ייגזר עליהם להישאר בצד הזה של הגשר. היו צעקות ומריבות. אסור היה לקחת חפצים. נשים רבות החזיקו תינוקות בידיהן, כמעט לכולם היו ילדים קטנים וכל אחד רצה לקחת כמה שיותר. את הילדים הלבישו בשכבות של בגדים ומעילים. היה זה ליל שלג מקפיא. עטפנו את מושיק התינוק בשמיכה. אנשים מסביב צעקו ויללו. עד שעברנו לצד השני הדוניי כבר האיר היום.
ברכבת המשא שבה נסענו לנמל הבולגרי כבר היה יותר נוח. בנמל הודיעו שעלינו להיפטר מכל החפצים, מחשש שהמשקל יכביד על האוניה. ושוב חזרה התמונה הנוראה: כולם רצו להיכנס לאוניות בבת-אחת. לא היתה רשימה מסודרת, מי שהיה בעל מרפקים – נדחף ונכנס. שם האוניה האחת היה "פאן יורק" והשניה – "פאן קרצ'נט". כל אוניה הייתה יכולה להכיל בקושי אלפיים איש. למעשה היו על כל אחת מהאוניות הללו 7,500 איש.
בתוך האוניה סודרו ארגזים למשכב. שמונה אנשים היו אמורים להיכנס למדף עץ שבמקורו שימש להובלת פרי. אי אפשר היה לעמוד וגם לשבת, אלא רק לשכב. עד כדי כך היה המקום צר. האוניה הורשתה להפליג רק בלילה, בחסות החשיכה. כך שהיה עלינו להמתין יום שלם בבטן האוניה עד רדת החשיכה. חיתולים לא היו בנמצא. שכבנו בארגזי עץ והמתנו. היה זה ליל ה-24 בדצמבר
1947.
ליד קפריסין הקיפו אותנו אוניות של הצי הבריטי. אומנם ציידו אותנו בבקבוקים וקופסאות על-מנת שנשליך אותם על הבריטים, אולם אלה לא הועילו. באחד בינואר הובלנו למעצר בקפריסין.
כאשר הגענו לאי לא האמנו למראה עינינו: בשמיים זרחה שמש בוקר חורפית, הכול היה ירוק וכחול. אנשים עמדו על החוף זרקו לעברינו תפוזים, אותם ניסו הכול לתפוס ולאכול.
היה זה יום חג לנוצרים ולא הורשינו לרדת לחוף. כל היום שהינו על האוניה. אולם הפעם לא סבלנו עקב כך כי מזג האוויר היה חמים והיה ניתן סוף סוף לאוורר ולייבש את השמאטעס של הילדים.
בערב הורדו העולים מהאוניה, תחילה הנשים והתינוקות ובהמשך – כל השאר. אספו אותנו באולם גדול ועשו לנו חיטוי, ואז החל לרדת גשם. בתום תהליך הרישום קיבלנו שמיכות ונלקחנו למחנה הסגר. איזה לילה עבר עלינו שם! היו אלה מבנים מאורכים עשויים פח, לכל מבנה הוכנסו מחש-מאות איש. אף- אחד מאיתנו לא הצליח לישון באותו לילה. אחת דרשה שהדלת תהיה פתוחה כי נחוץ לה אוויר והשנייה דרשה שהדלת תהיה סגורה כי קר לה.
היה זה לילה קשה. בבוקר יצאה השמש ויבשה אותנו מעט. היינו רטובים עד לשד עצמותינו מהגשם שלא חדל לרדת. בבקר אף פגשנו מכירים. היו איתנו שני גברים רומניים שמאוחר יותר, עם הגיעם ארצה, גויסו לצבא למלחמת השחרור ונהרגו בקרבות בגליל. יחד איתם הקמנו אוהל. צביקי, ילד בן שבע, התחבר עם החיילים הבריטיים. אלה חילקו לו ממתקים שמעולם לא ראה. כאשר היינו זקוקים למיטות – הלך צבי עם אביו לסחוב מיטות, כי אני נשארתי להשגיח על מושיק. עבורו היתה זו תקופה טובה.
הגענו ארצה בתאריך 8.2.48 על סיפון האוניה "קדמה". היה זה שלושה חודשים לפני קום המדינה וגם על סיפון "קדמה" נאלצנו להמתין יום שלם כי הפעילות הארגונית נעשתה רק בלילה – גם העליה לאוניה וגם הירידה ממנה נעשו בלילה.
הובאנו למעברה נווה-חיים שליד חדרה. ביום הראשון בבית העולים נתקלנו בשלט "בית-עולים" וחשבנו בטעות שכתוב "בית-עולם", כלומר בית עלמין. כבר היה סמוך לפורים. את הילדים לקחו לגן ולימדו אותם שירים לחג. כאשר חזר צבי הביתה היה מחופש למלך אחשוורוש וילדה בת גילו, גם היא מבוקרשט הייתה אסתר המלכה.
באוניה שהביאה אותנו מבולגריה הכרנו שתי משפחות ולהן ארבעה ילדים. בערב הראשון במעברת נווה-חיים אמר אחד מידידינו לבעלי: "בואו נבנה אוהל". ממקום כלשהו השיגו אוהל וניגשו להקמתו. לאחר שהוקם התמקמו בו שמונה איש. כששכבנו לישון השארנו במרכז האוהל פנס-רוח דולק. היה זה בעיצומו של החורף. בלילה התחיל לרדת גשם, רוח חזקה נשבה והאוהל התמוטט.
בבוקר הלכנו למשרד הרישום, שם כבר נאספו אנשים כמונו שהחליטו למחות על התנאים הירודים. כתוצאה מההפגנה אפשרו לנשים וכן לילדים עד גיל שנתיים לעבור למבנים בקרבת מקום. אבל מה לעשות עם צבי? לקחתי אותו איתי.
על מיטת ברזל של הסוכנות שכבנו שלושה: מושיק, צבי ואני. חשבתי: סם יישאר בחוץ? מאוחר יותר קראתי לו להיכנס, אבל מכיוון שלא היה מקום, המיטות היו מצופפות אחת לשנייה בלי שום רווח ביניהן, הוא זחל מתחת למיטה. למחרת נסע לתל אביב, שם הייתה לו דודה. התחלנו לחפש דירה.
בסוף אפריל 1948 עברנו מבית העולים לשכונת שפירא. רוזה ויצחק, ידידים טובים שלנו, גרו באבו-כביר. פרסי אחד, וממולח השכיר חדרים – מאה לירות סטרלינג לכל חדר. ביקשנו מהסוכנות הלוואה ושילמנו עבור שנתיים מראש. ארבע שנים גרנו בחדר הזה. למזלנו הייתה בשכונת שפירא משפחה רומנית נוספת איתה יכולנו לדבר, כי מלבדנו כל תושבי השכונה פרסים.
באמצעות ידידים מצא סם עבודה כחייט במחנה של צה"ל ביפו. מהשמאטעס שהיינו מקבלים מאמריקה היה סם תופר לילדים בגדים לחורף. בגדים לא היו הבעיה - הבעיה הייתה הצפיפות. אחי שחי כיום בחיפה, הצטרף אלינו לאחר ששוחרר מקפריסין. מכיוון שהיה רווק ישב באי שנה נוספת. גרנו חמישה איש בחדר קטן בלא שירותים ומטבח, אבל היינו מרוצים, עשינו ממנו ארמון. בפרוזדור גרו שתי משפחות נוספות. לבעל הבית לא היה איכפת באילו תנאים גרים האנשים. יותר מכל חשוב היה לו לקחת את מאה הלירות שלו, לבנות באמצעותן עוד חדר ולהתעשר. הפרוזדור היה פתוח, דרכו נכנסו רוח ואבק. בנינו קירות מנייר עיתון. פעמיים בשנה החלפנו את ציפוי הקיר. אני הייתי מבשלת דבק מקמח, בעלי היה מציב מקלות ובין המקלות הדבקנו עיתונים, וכך מדי חצי שנה.
לצביקי הייתה תפיסה לשפות. בשהייתנו הקצרה בבית העולים כבר תפס השפה החדשה. הוא ידע עברית לפנינו ואנחנו למדנו ממנו. בסוף אפריל הגענו לשכונת שפירא ובאמצע מאי הוכרז על הקמת המדינה.
צביקי הלך ללמוד בכיתה א' של ביה"ס ביאליק. כעבור שלושה חודשים לכניסתו לבית הספר נקראנו לפגישה עם המורה של צביקי, שאמרה שהוא מספיק מוכשר ללמוד בכיתה ב'. בשנה אחת סיים שתי כיתות. לילדים היה טוב.
יום אחד בשנת 1952 הגיע לשכונה רכוב בקדילק הדוד מאמריקה, צ'רלי מילר. צבי מינה את עצמו לשומר הקדילק. הוא לא הרשה לאף אחד מילדי השכונה לגעת בה. הוא ויהודה הג'ינג'י, האח של מלכה, רק שמעו על הצפצוף – כבר היו בחוץ. לפעמים שמעו את הצפצוף מאוחר בלילה, כשכבר ישנו, וגם אז קפצו ויצאו. צ'ארלי מילר, הדוד, עזר לנו לקנות דירה. הודות לו קנינו בגבעת-רמב"ם דירה של שני חדרים. גרנו שם שש שנים, עד -1958.
כבר בילדותו היה צבי יצור שמח. על פי רוב היה מושיק יושב בפינה, אבל צבי היה ילד חברותי ושמח. היה מזמין את חבריו לכיתה הביתה, מסתגר איתם בחדר ומשחק איתם. הוא טיפל בילדים, מאוד אהב ילדים וילדים אהבו אותו. בשבתות היינו הולכים לטייל. מכונית לא היתה לנו. ידיד מכר לנו בחצי לירה עגלת ספורט ישנה. צבי ישב בעגלה, מושיק ישב עליו, וכך מדי שבת יצאנו כל המשפחה לטייל לשפת הים.
כשביקרנו דודים או חברים, מייד היה צבי מבחין שרהיט לא עומד ישר או שהשעון פסק מלכת. וכבר מצא מברג וכבר התיישב לתקן. גם השכנים ידעו שצבי ניחן בחוש טכני, ותמיד נקרא לתקן דבר זה או אחר. והמדובר בנער שטרם מלאו לו 17.
צבי התחיל להשתתף בפעולות של השומר הצעיר. כשהיה מגיע לבוש בחולצה כחולה עם שרוך לבן, היה סם אומר לו:" צבי, אנחנו היינו ברוסיה. אנחנו מכירים את טיב המשטר שם. הוא אכזרי". וצבי היה אומר: "אבא, אל תדבר כך." כאשר נודע על חיסולם של הרופאים היהודים בידי סטאלין עזבו רבים את התנועה. סטאלין מת בשנת 1953. המדריכים של השומר הצעיר היו באים אלינו הביתה ומפיהם שמענו כמה חשוב להיות חבר בשומר-הצעיר, שלוחם למען שוויון זכויות, בניגוד לציונים הכלליים הבורגניים שדואגים רק לעצמם. "כאן יהיה כמו ברוסיה" הכריזו, אבל אנחנו כבר ידענו מה קורה ברוסיה, כי חיינו שם. הם לא הצליחו לשכנע את צבי והוא עבר לנוער העובד.האח שלי, שהיה באותה עת בפאריס, שלח לצבי אופניים. הגרעין היה מורכב מראשונים, בורוכובים והרצליינים. צבי היה נוסע באופניו אל גדעון וחברים נוספים בהרצלייה. עמוס היה מדריך בבורוכוב.
כאשר הגיע צבי עם חבריו למחנה עבודה בכפר עזה שאלו המארחים מי המדריך. צבי אמר: "אני המדריך". דבריו התקבלו על הדעת כי היה מאוד גבוה. הוא סייע בסידורים הראשונים של הקבוצה במקום. בערב הגיעה המדריכה לחדר סידור עבודה ואמרה: "אני המדריכה, מה צריך לעשות?" אמרו לה: זה בסדר. המדריך כבר דאג להכל."
כל החיים שלך צבי התרכזו סביב התנועה. לכן לא רצה בשום אופן לנסוע איתנו לאמריקה. "תיסעו לכם," אמר. "אני נשאר כאן, כשאסיים את בית הספר והצבא אבקר אתכם." אמרנו לו: "צבילה, יש לך הזדמנות לנסוע לאמריקה. אם לא ימצא חן בעיניך – נאפשר לך לחזור ארצה."
זמן מה לפני שעזבנו ערכנו בארץ טיול פרידה. הטיול היה מטעם ההסתדרות. ביקרנו בגליל. אחר כך נסענו לאילת. גם צבי התלווה אלינו. זה היה בפסח 1958. צבי היה כבן 17.
היה אז חוק שלמי שמלאו 17 אסור לצאת מהארץ. יצאנו בסוף יוני, לפני יום ההולדת של צבי. את יום9 הולדתו חגגנו באוניה. אנשי הצוות העניקו לנו כובעים ועוגה ובקבוק שמפנייה ושר לנו "Happy Birthday ". הייתה זו מחווה מאוד מרגשת. וכמה שצבי נהנה על האוניה הזו! על האוניה "המלכה אליזבת" עלינו בצרפת, לאחר מסע ממושך באוניה "ארצה" דרך יוון ואיטליה עד צרפת. אחי וכל משפחתי דרבנו אותי לא לחסוך כל מאמץ על-מנת להביא את צבי לארצות הברית. "זו ארץ כל-כל עשירה," כתבו, "וכל-כך יפה, שלבטח תמצא חן בעיניו עד שלא ירצה לחזור ארצה." וכשראיתי עד כמה הוא נהנה באוניה חשבתי בסתר לבי שאומנם כך יהיה.
ואולם רק ירדנו מהאוניה החל צבי קובל: "בושה וחרפה! איך שמתייחסים לכושים!" "מי צריך את זה. ומי צריך את זה, אני חוזר!" הכריז. אמרתי לו: "חכה קצת רק הגענו". "אני כבר רואה שזה לא בשבילי," החליט.
בניו-יורק היה מאד פעיל בתנועת "הבונים". הוא ועוד שתי בנות נסעו לטייל,טיילו ברכבות, באוטובוסים, בטרמפים. היה זה מסוג הטיולים שאהב לעשות. בתיכון היה לו קשה, הוא עמד בפני בחינות הבגרות. שכרנו לו מורה פרטי שילמד אותו אנגלית, אנחנו עצמנו למדנו אנגלית בקורס ערב ולקחנו איתנו גם את צבי. אבל לאכזבתנו נוכחנו לדעת שהראש שלו לא בזה.
במכתביו סיפר לו מיכאל איטמן שהחבר'ה התחילו מקבלים צווי גיוס. בין השאר כתב "תמיד היית האידיאליסט שבינינו. כל עוד היה מדובר בלימודים, שבהם הצטיינת, היית איתנו. אבל עכשיו, כשהגיע המועד להתגייס לצבא – ברחת." צבי אמר לי: "אימא, אניח מוכרח לקרוא באוזנייך את המכתב של מיכאל. הוא כתב שברחתי מהארץ מפחד הגיוס לצבא. אני רוצה להראות לו שאינני מפחד." ביקשנו: "צבילה, לפחות תגמור שנת לימודים ותקבל תעודה." אבל הוא בשלו: "מי צריך את ההיסטוריה האמריקאית. אני ממילא לא מתכונן לחיות כאן." אמרנו לו: "אתה מתעקש לנסוע? אם החבר'ה שלך רוצים שתחזור – שידאגו לך לכרטיס מהסוכנות." חשבנו שאם נשתמש בנימוק זה – יסכים להישאר לכל הפחות עד יוני, עד סוף שנת הלימודים. אבל הוא אמר: "לא מעניין אותי. אני לא זקוק לתעודה הזו."
כאשר נפרדנו מצבי היינו בהרכב משפחתי מלא: אחי, גיסתי ודודי. הנמל היה רחוק והאוניות תמיד יצאו באיחור. אוניה ישראלית אף פעם לא ממהרת. כולם נפרדו מצבי ולאחר שנפרדו – נסעו. בעלי ואני המתנו ברציף שברובע של כושים בברוקלין מתוך החלטה שלא לעזוב את צבי עד שנראה שהאוניה מפליגה. את מושיק לקחו איתם לייזר ופנייה.
כאשר חזרנו מאוחר בלילה לבית אחי הרגשנו כמו חוזרים מלוויה. מושיק בן האחת-עשרה ישב בייננו, בין בעלי וביני. כשראה את אווירת הנכאים אמר: "אימא אני אף פעם לא אעזוב אתכם. תמיד אהיה איתכם. אהיה מהנדס ואבנה גשרים." מאוחר יותר מושיק עזב אותנו וחזר ארצה. אבל הפעם היינו מרוצים כי גם אנחנו תכננו לחזור. וגם אם מושיק היה נשאר באמריקה – אנחנו היינו חוזרים.
בארץ גר צבי בקומונה. עמוס סידר לו עבודה במסגרייה. הוא הבטיח להוריו לבקר לפחות פעם בשבוע אצל רוזה ויצחק. ידידים טובים שלנו. אבל למרות שאהב את המשפחה, היה לו יותר נוח להיכנס לחברים שלו. הרבה פעמים ישן ואכל בביתו של מיכאל.
מאוחר יותר הלך עם הגרעין למעגן, שם שהה חצי שנה ולאחר מכן שירת בצבא כ-כ"ל, כי היה מאד רזה.
לאחר שצבי עזב אותנו, היה לנו מאוד קשה בלעדיו. כל הזמן הטרידה אותנו המחשבה: ילד שעוד לא מלאו לו 18 חוזר ארצה לבדו, אין לו דירה, הוריו אינם. מה הוא עושה שם לבדו " אמא, אל תדאגי," כתב לנו. "אלך לצבא, אלך לקיבוץ." וכך עשה, והיה שבע-רצון. אבל במכתבים שקיבלתי מקרובים וידידים הם ניסו לצייר לי תמונה שונה:
"איך זה הורים מפקירים ילד," כתבה אחת מידידותי. "למה נתת לו ללכת? לא עשית די מאמצים להשאיר אותי באמריקה. הילד שלך מסתובב בחורף בסנדלים." רוזה כתבה לי: "חנה, אין לך מה לדאוג. כשצבי בא אלינו אני מלבישה אותו בפיז'מה של משה" הבנתי שאני צריכה לשלוח חבילה, כי היא שומרת על הבן שלנו. ידידה אחרת כתבה שהוא נכנס לביתה ברגליים מלאות בוץ. "נתתי לו שיכנס לטוש ויעשה מקלחת. שלחתי אותו למספרה." היו אלה מכתבים מאוד עצובים עבורנו, שגרמו לנו דיכאון. לנו הייתה דירה מרוהטת היטב ומצוידת בכל – באמבטיה, במכונית, במטבח – היה לנו כל טוב ובננו מסתובב בארץ חסר בית וכולם מרחמים עליו.
התכנית שלנו הייתה לעבוד בארה"ב עד היציאה לפנסיה. 21 שנה חיינו שם בלי צבי. במשך שנות הפירוד הללו הייתי מקבלת מכתבים מידידיו של צבי: "חנה אין לך מה לדאוג," כתב יהודה. "ביקרתי אותו בבית החולים בבאר שבע. הוא יצא מכלל סכנה. תרמנו לו מספיק דם." אנחנו, כמובן, לא ידענו במה מדובר. מאוחר יותר נודע לנו שצבי נוכש על ידי נחש. רוזה ואיציק כתבו: "את יודעת כמה קשה לי לנסוע באוטובוס. ואף-על-פי-כן כששמענו שהמרסס של צבי נשרף על גבו – נסענו לבקרו." כוונת כולם היתה, כמובן, טובה: להרגיע אותי, להראות שדואגים לבני. אולם בהיותנו רחוקים – גרמו לנו מכתבים רצופי כוונות טובות שכאלה רק לחרדה.
לפני שחזר צבי לארץ התחייב לכתוב לנו מדי שבוע מכתב. והוא עמד בהתחייבותו. כשחניתה נכנסה לתמונה בשנת 1963 והם נעשו חברים, נהגו לכתוב לנו כל שבוע ולשתף אותנו בנעשה בכל תחומי חייהם, במה שקורה בקיבוץ, במה שקורה ביניהם ובמה שקורה בנפשו של כל אחד מהם. והיה לנו סיפוק. הרגשנו שבנינו רוחשים לנו כבוד והערכה.
בעלי ואני הסכמנו בינינו, שלילדינו ניתן את כל החופש האפשרי, שיעשו מה שהם רוצים, העיקר שיהיה להם טוב. גם הנסיעה לאמריקה הייתה למען הילדים. רצינו שילמדו שם וחשבנו שאולי יהיו להם שם חיים יותר קלים. נתנו להם חופש. ידידים שלנו טענו כלפינו כאילו נתנו יותר מדי חופש ואילו הרגשתנו הייתה+ שכמה שנתנו להם – לא נתנו מספיק. כי בילדותו היה צבי מאד מסכן.

******************************


צביקי שלי - כתבה חניתה
הכרתי את צביקי – "חורש" בפי הבריות – במחנה עבודה בדגניה א'. באותה עת היה צביקי חייל בנח"ל, חבר גרעין "ערבה" לעין גדי. היכרותנו הקרובה יותר החלה משהגעתי לשל"ת בעין גדי. חברי גרעין ערבה קיבלו את פני גרעין צורים עליו נמניתי. הכרתי אדם שמח וטוב לב, אופטימי, שקשה היה להאמין שילדותו הייתה קשורה למלחמות של חיים ומוות.
יש האומרים, שהעובדה שיום לפני לידתו ולמחרתו החל לנוע ולנדוד בדרכים – היא שהטביעה בו בשנים מאוחרות יותר את הצימאון לטייל ולהכיר מרחבים ושבילים.
היותו של צביקי "בן של יורדים", נושא שקשה היה לי לעכלו. הכרות קרובה יותר עם צבי ועם חבורת האנשים שהיו שותפים לגורל החיים עם הוריו, עזרה לי ללמוד ולראות מהלך זה כמוצדק.
חזרתו של צבי ארצה, או "עלייתו השנייה" כפי שכינה זאת גרימי בחתונתנו, האדירה פעם נוספת את דמותו בעיני.
תקופת החברות שלנו הייתה נפלאה. שובצה בעשרות טיולים באזור ובאתרים אחרים בארץ. טיולים בשניים, טיולים בחבורה בג'יפ וטיולים בקבוצות גדולות. בתוך תקופה זו, אני יצאתי לת"א ללימודים, ואז התקשורת הייתה בעזרנו. המכתבים הרבים לכל כיוון והטלפונים – תרמו מימד נוסף ועמוק יותר להכרות ההדדית. הרבה געגועים היו ושמחה בפגישות משותפות.
כל זה הוביל להחלטה – בסתיו תשכ"ה – לקשור גורלנו יחדיו, ולהינשא בקיץ אותה שנה ב-13.7.65.
השמחה הגדולה שליוותה אותנו ביום נישואינו, היתה שמחת כל האנשים שהיו שותפים בגידולו של "גרישינקה".
הקמנו בית. בית עם כל המשמעות – בית בו צבי גר מספר השנים הרב ביותר מכל מעונותיו בעבר. בית – עם הרבה חברים ואווירה חמה.
ילדנו בוששו מעט לבוא. נדרשנו לטיפולים. את אביב הריתי בשכיבה בבית חולים "השרון" בפתח-תקווה, כאשר שוב הפריד בינינו המרחק. וכאב הגעגועים החזקים נוצר בין שנינו הווי מיוחד בתקופה זו. כאן נפגשתי עם האופטימיות האבסולוטית של צביקי, שנתנה לי כוח להמשיך ולקוות לטוב.
אביב נולד ב-11.9.69. צביקי – אבא! ואני – אימא!. גם לידתה של רקפת הייתה רצופה בחששות, בשכיבה בבית חולים "הדסה" בירושלים, ושוב פרידה – הפעם מהאב ומהבן. החיוך השמח של צביקי עם כל פגישה מחודשת נתן את העידוד להמשיך. רקפת נולדה ב-3.11.74.
הפכנו למשפחה עם שני ילדים – היינו מאושרים. למרות הקשיים שנתקלנו בהם במהלך גידול הילדים, ידענו תמיד לשמוח עם היש, ידענו להעריך את הדברים הקטנים.

******************************

מכתב לאבא - כתב אביב

אבא'לה שלום,
27.8.90
נפרדנו עוד כשהיית חי, לפני שנה וארבעה חודשים. חזרת משרה חלק שראיינה אותך על הגב שלך. חזרת, התיישבת על כורסת הטלוויזיה (שדרך אגב שופצה וניראת עתה במצב טוב יותר מזה שהייתה כשנפרדת ממנה בפעם האחרונה, ביום חמישי ההוא). סיפרת על הראיון. אני כבר לא זוכר מה דיברנו. היינו עייפים אחרי יום של טיול על פסגת המצדה. (אחד מיני אלף שלך).
הטיול האחרון שהדרכת. יומיים אח"כ נישאת אתה במסעך האחרון לעולמים, ובסופו נטמנת באדמת עין גדי שכה אהבת.
בטיול על המצדה טיילנו עם משפחת נבו (אחיה של אימא), שתי המשפחות שלמות. למחרת כבר לא היינו יותר משפחה שלמה. באותו יום רביעי נפרדנו ממשפחת נבו, לאחר ארוחה דשנה, ולמחרת בערב, לשמע הידיעה כי ניספת בתאונת דרכים, הם חזרו כדי ללוותך בדרכך האחרונה.
אבא'לה בתנוחה זו שעל הכורסה, עם רגליים שמשולבות בישיבה מזרחית, אני זוכר שראיתיך בפעם האחרונה חי. נפרדתי ממך לשלום בנשיקת לילה טוב והלכתי. וזהו. לא ראיתי אותך חי, אבא. רק מת. אבא'לה, קשה לי לכתוב עליך. אני מתגעגע אליך, אבא. אני מתגעגע לחופשים המשותפים שהיו לנו בקיץ. כל פעם היינו נוסעים לאזור אחר בארץ: לגליל, לחרמון, לנגב, לאילת, למישור החוף, לשפלה פעם אחת לירושלים. לוקחים שבוע חופש, מציידים ומעמיסים את האוטו בכמעט הכול ונוסעים עם שותפים או בלעדיהם.
הרבה חוויות זכורות לי מאז. אני מתגעגע לטיולים השנתיים הגדולים של ארבעת בתי-הספר, מה שקראנו "טיולי חטיבה" שאותם ריכזת ועליהם פיקדת, ושלפניהם, אחריהם ובהם "פרחת". הרבה אנשים באו לביתנו להכנת הטיולים והיה הווי וכיף בהכנתם. אני מתגעגע לטיול עצמו, שבו חיינו חיי שדה והתגברנו על קשיים רבים, להווי שבו ולזמן שלאחריו, להעלאת החוויות ליצירת הקשרים. אני מתגעגע לישיבה סביב למדורה עם קטעים שמעבירים וניגנת כלי נגינה באמצע המדבר, קפה וסיפורים, להווי חיי הטיול כמו שהוא, ליחד שתמיד שרנו בטיולים מסוג כזה .
אבא, אני עובר לתחום נוסף ששלטת בו – ההומור והבידור. אבאל'ה, אתה חסר לי כבן שיח בשיחות בשפה "הגששית" שהיינו מנהלים אחד עם השני. הקטעים מהמערכונים שיודעים בעל-פה, שכל אחד זורק קטע קצר והשני משלים.
אבא'לה, חסרה לי בהתלהבות והצחוק שהיו סביב דמותו של "השוטר הצוחק" וההופעה עצמה. אני חושב שנהנית להצחיק אנשים עד דמעות. סוג הופעה ששייכתי אליך וחסרה לי מאד השתתפותך בו, הוא – תזמורת בצורת. אני זוכר בהנאה מרובה את הנסיעות שלנו המשותפות לקלי"ה ולמצפה שלם כשהיו עדיין ישובים צעירים, ושניסית בעת חתונה לארגן שם תזמורת בצורת, איך שהיית משתלט עליהם ומארגן תזמורת בצורת למופת.
אבאל'ה אני רוצה להזכיר לך את "השועל והחסידה", "דוד קוסם" ועוד קטעים מההופעה |"במסיבה של עננים".
את קטעי הא"שחים שבהם לקחת חלק (קבוצת אלי-שלמה-חורש). את הסרטים הקצרים בהם שיחקת. אבא, הרשימה עוד ארוכה, אך אלו מספיקים לי בינתיים. אני רוצה לעבור לתחום שבו עסקת רבות – אהבת הארץ. אני מתגעגע לשיעורי הגיאוגרפיה שלך שלא חסר בהם הומור, הצחוק וההנאה המרובה. אצלי, כמו אצל רבים אחרים, אתה מייצג ומזוהה עם עין גדי, נווה המדבר, הקיבוץ, הטבע. אחד שמכיר אותה טוב טוב, ושטייל בשביליה ובשביליו של מדבר יהודה. מין חלוץ כזה, חקלאי (בתחילת דרכך), אדם שמתמצא היטב בסודות עין גדי.
אבא על המצבה שלך אני הוספתי משפט ששאול טשרניחובסקי כתב: "האדם אינו אלא נוף מולדתו"
לפי הבנתי את המשפט הזה, והקשר שלך אליו, היית אתה, אבא דמות ארצישראלית טיפוסית שורשית (על אף שנולדת ברוסיה), דמות שמכירה הרבה מפינות החמד של הארץ, שטיילה הרבה, שמכירה סיפורים ואגדות על מקומות בארץ. דמות המכירה את דתות הארץ לגוניהן, דמות שאוהבת כל שעל בארץ הזאת, ושתלך ותחיה בכל מקום בארץ מבלי להפריע לתושבים המקומיים, גם אם המקום שנוי במחלוקת. היית בעד ארץ ישראל כולה, כך הבנתי ממך. היית יהודי ישראלי שגאה בארצו, מין טיפוס (במלעיל) כזה שמכיר את הארץ הזאת, ארץ ישראל.
בגלל זה, אבא, ביקשתי שייכתב על המצבה שלך "האדם אינו אלא תבנית נוף מולדתו".
עוד פן שלך שאזכיר הם חייך המיוחדים.
נולדת ברוסיה, ברחת מהנאצים עם משפחתך מזרחה לכיוון אסיה הרוסית, חזרת למקום מגוריכם בתום המלחמה. משם אתה והמשפחה עברתם לרומניה. מרומניה נדדתם שוב בדרך היבשה לנמל האם. משם, על גבי אניית המעפילים "פאן יורק" לכיוון חופי ארץ-ישראל. בדרך נתפשתם ע"י הבריטים שלקחו אתכם לקפריסין. שם שהיתם זמן מה ומשם עליתם ארצה, לפני השחרור של כל אנשי מחנות המעצר בקפריסין. בארץ חיית עם הוריך זמן מה עד שהחליטו, מסיבות קיומיות, לרדת לניו-יורק, ארצות הברית. אך אתה יהודי ישראלי גאה כאמור, שהתחנכת בזמן שהייתך בקן הנוער העובד, קן בורוכוב בגבעתיים (וההשתייכות לגרעין "ערבה" שיועד לעין גדי). חזרת על אף התנגדות הוריך, ארצה לישראל, לחברי גרעין "ערבה". כעבור חודשים אחדים הלכת יחד עמם להגשמה, להיכן אם לא למקום הכי חלוצי באותם ימים, למדבר החם, לעין גדי, למקום שבו חייבים להיות עם הרבה חלוציות וחברה'מניות כדי לשרוד ולהישאר. וכאן נשארת בה עד יומך האחרון.
סוף חיים אלו הוא טרגי, מפני שבסוף חיים שכאלו, בהם סיכנת פעמים רבות את חייך, בהיותך תינוק וילד, בא לך מוות שכזה, ואתה עדיין בשיא כוחך.
לי חשוב אבא, להדגיש שני דברים בחייך הארוכים שכתבתי עליהם בקצרה: דבר ראשון, שהיו לך התנאים הכי טובים לחיות בהם, בניו-יורק, ואילו אתה בחרת להיות ולחיות כחלוץ באחד האזורים השוממים והקשים בארץ, עין גדי של אותם הימים.
דבר שני, שאחרי כל כך הרבה סיכונים אמתיים שעברת בחיים, ויכולת להם (בהיותך תינוק וילד צעיר), באה מכונית וחיסלה בשנייה אחת חיים שלמים, אותך, את אבא שלי.
אבא ברצוני להזכיר עוד פן אחד שלך, שתמיד מרגש ומפליא אותי כאחד: יכולתך ליצור קשר עם אנשים שונים מרקעים שונים. יצירת קשרים טובים עם חילוניים, דתיים, נוצרים, מוסלמים, דרוזים ובדואים. יצרת קשרים טובים עם יהודים בני עדות המזרח, עם קיבוצניקים שורשיים, עם מתנדבים, עם קציני צבא ועם רב הקיבוץ.
יצרת קשרים עם גילאים קטנים וגדולים בטיולי בית-ספר ובית הבראה (עם המבריאים דיברת ביידיש העסיסית שרכשת בביית). התאמת את עצמך לשפתו והתנהגותו של כלאחד מהאנשים ויצרת איתו קשר. לא כל אחד ניחן ביכולת שכזו. אתה כן ניחנת בכך ועדיין הדבר מפליא אותי.
אבא – עליך היית דמות ציורית כזאת. היית אדם שבוטח בכל מעשיו. אדם שיש לו גם חולשות וטעויות, שהם מנת חלקם של כל בני האדם. היית בעל סבלנות רבה. אני זוכר איך בסבלנות גדולה היית מרכיב ומכין פילמים בביית ומוכר אותם, כולל מסגרות לשקופיות. איך ביחד היינו בונים דגמי אוניות ומטוסים מפלסטיק, ואתה היית המסביר והבונה הסבלני. הסברת לי בסבלנות כדי שאלמד. גם ידיים טובות היו לך. הראיות לכך הן כמובן הארונות, המדפים וכונניות הספרים שבנית והרכבת בביית. היית אספן של אבנים יפות שמצאת בטיולך הרבים ברחבי הארץ. אבא, היית אדם מיוחד. ההוכחה לכך הוא "החור" שהשארת אחריך כשהלכת ממני, מאימא ומרקפת ומכל האנשים שאהבוך, הוקירוך ושנהנו לשהות במחיצתך. אבא, חסרונך מורגש עתה בביית, בקיבוץ ובכלל. אבא כתבתי עליך דברים שלכאורה לאחרים יראו כפשוטים ויומיומיים, אך בשבילי הם מסמלים אותך יותר מכל ומעלים לי את דמותך ומזכירים לי מחדש דברים שעשינו ביחד ושמרגשים אותי מחדש. לי חשוב שיזכרו את הדברים הללו שסמלו וייחדו אותך. בטח תרצה לדעת איך אצלנו בבית? אצלנו, אבא, בבית חזרו החיים למסלולם ישר אחרי שקמנו "מהשבעה". ישבנו עליך וסיפרנו עליך סיפורים. אימא אחראית לכל. היא המשיכה בחיים עם כל הצער והכאב שבהיעלמותך. היא ממשיכה את דרכך ומטיילת עם ידידה ש"במכון אבשלום", וכן עם ידידיה מבין חברי המשק, ואיתנו. רקפת מתחילה בדרך חדשה לה. אני אבא חייל המשרת אי שם. זהו, אבא, לעת עתה. עוד אזכר בך באזכרות, ובסיפורים שאני עדיין שומע עליך, בהיתקלות בחפצים ובמקומות שמזכירים לי אותך. אבא, ניפגש בחלומות, בזיכרונות, במחשבות, באירועים שיהיו לזכרך, ובמקומות שטיילנו בהם ביחד. אז אבא להתראות עד לפעם הבאה שאזכר בך.
מתגעגע אליך ואוהב אותך
אביביק

************************************

זיכרונות שלי עם אבא - כתבה רקפת
בכיתה ז', לרגל שנת הבר-מצווה, ערכנו טיול שנתי באזור. אבא היה המדריך של הטיול. לקראת הצהריים התחיל להיות מעונן. טיילנו בתוך העננים. עמדנו על מצוק והסתכלנו והסתכלנו על העננים מלמעלה. לפתע החל לרדת גשם, ויכולנו לראות איך מתחיל השיטפון. אבא מאוד התרשם מהמראה, הוא אמר שמימיו לא ראה מחזה שכזה. אני כבר עשרים ושמונה שנים בקיבוץ, אמר, ולא ראיתי חזיון שכזה. הילדים חגגו את האירוע.
פעם היינו לבד בחדר, רק אבא ואני. לפתע הייתה הפסקת חשמל. אבא הרכיב אותי על הווספה ויחד נסענו לאזור הגנראטור. ראיתי איך הוא מפעיל את הגנרטור. המיוחד באבא שידע לעשות דברים רבים, וכשביקשו ממנו משהו – תמיד היה אומר: אין בעיות. אם היה מתקלקל משהו – היה אבא מתקן. אם מישהו ביקש דבר מה- מעולם לא היסס ולא אמר: אולי, נראה, אינני יודע. אלא תמיד אמר: מתי נוח שאבוא?
טיולים אני לא במיוחד אוהבת. מה שעבר אלי זו המודעות לצבע החום של ההר והכחול של השמיים והירוק של העצים מרהיבים אותי כי הם מתמזגים לתמונה יפה.








 

eingedi abc
ab מערכת הצבעות דיגיטליות הצבעה דיגיטלית אתר לקיבוץ קריאות שירות קריאות שירות