Rapoo- It solutions & Corporate template

סבתא חוה
הרשימה היא מתוך עבודת השורשים של הנכד אמיר
נדפסה בעלעל הקיבוץ "אפיק"
 
סבתא חוה נולדה ב-24.2.36 בבית חולים הדסה בתל אביב.
הוריה של סבתא חוה (סבא וסבתא רבא שלי)
אמא שלה, סבתא גיטה, נולדה ב-1914 בזולינגן בגרמניה (עיר שמפורסמת בסכו"ם ובמספריים המשובחים שלה).
אביה, סבא חיים, נולד בדנציג (זו עיר שהייתה שייכת לסירוגין לפולין ולגרמניה). הוריה הכירו בזכות אביה של סבתא גיטה ששכר את סבא חיים, שהיה אז רב ללמד עברית את כל משפחתו בטרם עלייתם ארצה. הם התאהבו זה בזה והחליטו להתחתן. לפני עלייתם ארצה עשו שניהם הכשרה של שנה בהונגריה שבה למדו להיות חקלאים. כשתמה תקופת ההכשרה עלו לארץ ישראל והקימו את קיבוץ "מחר" (לא רחוק מכפר סבא).
סבתא הייתה בת בכורה בקיבוץ "מחר", שלא קיים היום.
בקיבוץ זה היה ניסיון לשלב בין דתיים לחילוניים. מילדותה שם סבתא זוכרת ששיחקה הרבה עם בנים, כי לא היו בנות בנמצא. היא זוכרת שבעיקר הם היו מטפסים על עצים. הוריה היו דוברי גרמנית, אך בבית דיברו בעברית, כי כך האמינו שצריך לדבר בשפת המקום. סבתא זוכרת את סבא חיים (אבא שלה) כאיש מופנם אבל עם הרבה חוש הומור. הם היו צוחקים יחדיו הרבה. הוא היה איש אשכולות, בעל ידע רב בהרבה תחומים. הומניסט בנשמה- ד"ר לפילוסופיה, לשון, ספרות ותנ"ך. הוא היה מצייר מאוד יפה, בעיקר את נופי הכרמל, ותמונות שצייר תלויות אצל סבא וסבתא בבית עד היום. לסבא חיים היה רעיון, לשנות את השפה העברית (להשתמש במקום בניקוד באותיות ניקוד כמו באידיש ואנגלית),
הוא ישב ושקד על זה ימים רבים, אך ועד הלשון באוניברסיטה לא קיבל את זה. סבתא חוה זוכרת את סבתא גיטה כאישה עליזה מאוד, מלאת שמחת חיים שהשקיעה רבות במשפחה וגם תרמה מעצמה המון לחברה בצעירותם.
כשהייתה סבתא בת חמש עזבו סבתא והוריה (חיים וגיטה) את קבוץ "מחר" ועברו לקבוץ משמר-השרון, שם היה אביה מורה.
הם גרו שם שנה ואז עברו למושב כפר-יהושע.
בגיל שבע עלתה סבתא לכתה א בבית הספר של כפר יהושוע, שם למדה בקלות עד גיל חמש-עשרה. באותם ימים בכפר אמנם למדו יב כיתות, אך לא היה שם תיכון ובגרות. זאת משום, שהחקלאים בכפר, פחדו שילדיהם ירצו להמשיך באוניברסיטה ולא יישארו לעזור להחזיק את המשק. מכיוון שלהוריה של סבתא לא היה משק חקלאי (מלבד גינת ירקות קטנה), הייתה סבתא עוזרת במשקים של חברותיה בעבודות המוניות כמו: דילול תירס, קטיף פירות …
סבתא זוכרת איך תמיד רצתה לעזור גם בחליבת פרות וגם לרכב על סוסים בכפר, אך תמיד כשהגיע רגע האמת , היא פחדה ונמנעה מלעשות זאת.
כשסבתא הייתה בת עשר נולד איציק, אחיה הצעיר.
סבתא נזכרת כיצד החלה לכסוס ציפורניים (כנראה מתוך קנאה) ועד היום (היא צוחקת) נשאר לה מנהג זה. סבתא זוכרת מגילים אלו שהיא הרבתה לשחק עם חבריה וחברותיה בבלורות, שלוש מקלות, מחניים, קפיצה בחבל וקצת גם קלאס.
החגים בכפר נחגגו יחדיו (כמו בקיבוץ).
סבתא זוכרת לטובה את חג השבועות, בו היו מחלקים את הכפר, שצורתו הייתה עגולה, לגזרות. כל גזרה הייתה לוקחת על עצמה ענף בכפר ומקשטת עגלה לפי הענף הנבחר. אחר כך הייתה תהלוכה גדולה בכפר, של כל העגלות המקושטות, והעגלה היפה ביותר הייתה מקבלת פרס. סבתא
נזכרת שפעם אפילו קבלה מקום ראשון על קישוט הסלסילה. אמא שלה עטרה לכבודה את הסלסילה בחמניות. הפרס שקבלה היה אלבום קטן עם תמונות ציירים. עוד היה, טקס הבאת ביכורים, שאחריו היה כל בית-הספר רוקד במעגלים, בהנחייתה של סבתא גיטה , וסבתא חווה זוכרת כמה היתה גאה באמה.
כשסבתא היתה בת 12 הכריזו באו"ם על הקמת מדינת ישראל. היתה שמחה גדולה וסבתא זוכרת איך הם רקדו ורקדו ברחובות הכפר. בבת המצווה שלה קבלה סבתא לראשונה אופניים על שני גלגלים. היא זוכרת שחזרה מבית הספר וראתה משהו נשען על חלון ביתה, מכוסה בסדין ומיד ידעה שהוריה קנו לה את מה שרצתה כבר המון זמן. שכן שלה לימד אותה לרכב על האפניים. מכיוון שהן היו גבוהות מאוד ועם רמה(זה מה שהיה בימים עברו), היא זוכרת שהיתה נוסעת עם רגל אחת מעל הרמה ורגל שניה מתחת לרמה.
כשסבתא הייתה בת חמש-עשרה היא עברה עם משפחתה לקריית-טבעון. זאת מכיוון שאביה לא נהנה יותר ללמד בכפר, ורצה לעבור ללמד בבית-ספר תיכון.
סבתא למדה בטבעון כיתות י' – י"ב, והפעם היה לה קשה (בעיקר באנגלית ומתמטיקה), מפני שבכפר- יהושע (שם למדה לפני) רמת הלימודים הייתה נמוכה.
בגילאי התיכון הייתה סבתא חברה ב"נוער העובד".
שם הם הקימו "גרעין" של נערים ונערות, מכמה מקומות בארץ.
יעודו של ה"גרעין" היה להקים קיבוץ. במסגרת הגרעין, לאחר סיום התיכון, עשו סבתא וחברותיה ל"גרעין", שלושה חודשי טירונות נח"ל בצבא, ואח"כ עברו לקיבוץ קריית-ענבים. שם למדו סבתא וחבריה מה הם חיי קיבוץ.
שנה אח"כ הקים "גרעין שדמות" (גרעינה של סבתא) קבוץ בעין-גדי, ליד ים-המלח, במקום הכי נמוך בעולם.
כשגרעין "שדמות" הגיע לעין-גדי, הייתה שם היאחזות נח"ל קטנה שעזבה לא מכבר, ולכן כבר היה שם גן-ירק קטן וכמה צריפים.
בשנים הראשונות של הקבוץ עבדה סבתא בגן-הירק, במטבח, במכבסה ובעוד כמה מקומות.
בתקופה שבה עבדה סבתא בגן הירק, היה סבא מאיר מנהל גן הירק. הוא היה מזמין את סבתא לעזור לו, בשעות אחה"צ, להעביר "קווים" (בשם "קווים" נקראו צינורות ההשקיה, שהיו מעבירים ממקום למקום לאורך השדה). כך התחיל הרומן בין סבתא לסבא.
לאחר חצי שנה של חברות נישאו סבתא וסבא. סבתא הייתה אז בת עשרים ושתיים. החתונה עצמה הייתה מאוד מיוחדת. סבא וסבתא (החתן והכלה)ישבו על עגלה מחוברת לטרקטור. איתם על העגלה ישבו עוד שני זוגות ,שהיו אמורים גם להתחתן. אורחי החתונה הוסעו או הלכו ברגל בעקבותיהם, מהקבוץ עד לנחל דוד. שם נערכו שלוש החופות בבריכה הנמוכה ביותר של הנחל.
במשך השנים, עבדה סבתא גם כמה שנים במחסן בגדים, ואח"כ במשך31 שנה, עבדה סבתא בבתי ילדים. במשך שנות עבודתה בבתי הילדים יצא לה לטפל בגל אחי וכן בעוד כמה מנכדיה. כשסבתא יצאה לפנסיה היא עבדה כאחת עשרה שנה בתפירת עבודות טלאים מיוחדות- תיקים, כריות, כובעים, שמיכות,בובות...
כיום סבתא בת 80.
יש לה ולסבא מאיר שישה ילדים – אופיר(58), בעז(56), חלי,אימי(54) ברק וגילי התאומים(51) ועינב הקטנה(41). ששת ילדיה נשואים ולסבתא יש מהם 18 נכדים. כמו כן, יש לה משתי נכדותיה הגדולות חמישה נינים ועוד שניים ב"דרך". אהבתי מאוד לבוא לבקר את סבתא בעין גדי, לדבר אתה ולספר לה על עצמי ולנסות להצחיק אותה.
לצערי ,סבתא שהייתה חולה בארבע שנים האחרונות נפטרה לפני שבוע ב- 30.4.16.
נזכרת שפעם אפילו קיבלה מקום ראשון על קישוט הסלסילה. אימא שלה עיטרה לכבודה את הסלסילה בחמניות. הפרס שקיבלה היה אלבום קטן עם תמונות ציירים. עוד היה, טקס הבאת ביכורים, שאחריו היה כל בית-הספר רוקד במעגלים, בהנחייתה של סבתא גיטה, וסבתא חווה זוכרת כמה הייתה גאה באמה.
כשסבתא הייתה בת 12 הכריזו באו"ם על הקמת מדינת ישראל. הייתה שמחה גדולה וסבתא זוכרת איך הם רקדו ורקדו ברחובות הכפר. בבת המצווה שלה קיבלה סבתא לראשונה אופניים על שני גלגלים. היא זוכרת שחזרה מבית הספר וראתה משהו נשען על חלון ביתה, מכוסה בסדין ומיד ידעה שהוריה קנו לה את מה שרצתה כבר המון זמן. שכן שלה לימד אותה לרכוב על האופניים. מכיוון שהן היו גבוהות מאוד ועם רמה(זה מה שהיה בימים עברו), היא זוכרת שהייתה נוסעת עם רגל אחת מעל הרמה ורגל שנייה מתחת לרמה.
כשסבתא הייתה בת חמש-עשרה היא עברה עם משפחתה לקריית-טבעון. זאת מכיוון שאביה לא נהנה יותר ללמד בכפר, ורצה לעבור ללמד בבית-ספר תיכון.
סבתא למדה בטבעון כיתות י' – י"ב, והפעם היה לה קשה (בעיקר באנגלית ומתמטיקה), מפני שבכפר- יהושע (שם למדה לפני) רמת הלימודים הייתה נמוכה.
בגיל התיכון הייתה סבתא חברה ב"נוער העובד".
שם הם הקימו "גרעין" של נערים ונערות, מכמה מקומות בארץ.
ייעודו של ה"גרעין" היה להקים קיבוץ. במסגרת הגרעין, לאחר סיום התיכון, עשו סבתא וחברותיה ל"גרעין", שלושה חודשי טירונות נח"ל בצבא, ואחר כך עברו לקיבוץ קריית-ענבים. שם למדו סבתא וחבריה מה הם חיי קיבוץ.
שנה אח"כ הקים "גרעין שדמות" (גרעינה של סבתא) קיבוץ בעין-גדי ליד ים-המלח במקום הכי נמוך בעולם.
כשגרעין "שדמות" הגיע לעין-גדי, הייתה שם היאחזות נח"ל קטנה שעזבה לא מכבר, ולכן כבר היה שם גן-ירק קטן וכמה צריפים.
בשנים הראשונות של הקיבוץ עבדה סבתא בגן-הירק, במטבח, במכבסה ובעוד כמה מקומות.
בתקופה שבה עבדה סבתא בגן הירק, היה סבא מאיר מנהל גן הירק. הוא היה מזמין את סבתא לעזור לו, בשעות אחרי הצהריים, להעביר "קווים" (בשם "קווים" נקראו צינורות ההשקיה, שהיו מעבירים ממקום למקום לאורך השדה). כך התחיל הרומן בין סבתא לסבא.
לאחר חצי שנה של חברות נישאו סבתא וסבא. סבתא הייתה אז בת עשרים ושתיים. החתונה עצמה הייתה מאוד מיוחדת. סבא וסבתא (החתן והכלה) ישבו על עגלה מחוברת לטרקטור. אתם על העגלה ישבו עוד שני זוגות, שהיו אמורים גם להתחתן. אורחי החתונה הוסעו או הלכו ברגל בעקבותיהם, מהקיבוץ עד לנחל דוד. שם נערכו שלוש החופות בבריכה הנמוכה ביותר של הנחל.
במשך השנים, עבדה סבתא גם כמה שנים במחסן בגדים, ואחר כך במשך31 שנה, עבדה סבתא בבתי ילדים. במשך שנות עבודתה בבתי הילדים יצא לה לטפל בגל אחי וכן בעוד כמה מנכדיה. כשסבתא יצאה לפנסיה היא עבדה כאחת עשרה שנה בתפירת עבודות טלאים מיוחדות- תיקים, כריות, כובעים, שמיכות, בובות...
כיום סבתא בת 80.
יש לה ולסבא מאיר שישה ילדים – אופיר(58), בעז(56), חלי, אמי(54) ברק וגילי התאומים(51) ועינב הקטנה(41). ששת ילדיה נשואים ולסבתא יש מהם 18 נכדים. כמו כן, יש לה משתי נכדותיה הגדולות חמישה נינים ועוד שניים ב"דרך". אהבתי מאוד לבוא לבקר את סבתא בעין גדי, לדבר אתה ולספר לה על עצמי ולנסות להצחיק אותה.
לצערי, סבתא שהייתה חולה בארבע שנים האחרונות נפטרה לפני שבוע ב- 30.4.16.
 
 ========================
 
אימוש,
יום הזיכרון היום ואני זוכרת רק אותך.
אותך ואת אבא, ומתקשה להשלים עם הניתוק, עם האובדן.
עבר שבוע וחצי מרגע פרדתנו הגשמית, פרדה שהכנת אותי לקראתה שבועיים: שבועיים של תקווה, שבועיים של ניסיונות להילחם, שבועיים של הבנה שחילחלה לאטה שאת כבר לא רוצה יותר. התנתקת מאתנו, לא זיהית את חלקנו ואמרת בדרכך "עזבו אותי", "רוצה מנוחה".
ואני באופן אגואיסטי רוצה עוד אימא, אימא בכל מחיר, אימא בכל מצב.
אימא להתקשר אליה בכל ערב, אימא שאפילו רק תקשיב. העיקר לדעת שיש לי אימא. שיש מישהו שאכפת לו ממני.
אימא שאומרת בקול, ישירות בפנים ואני מרבה להיעלב ממנה אך גם ממהרת בדרך כלל מיד להתפייס אתה.
ואיזה כיף החיבוק, הקבלה וההתנצלות.
היה לנו קשר סימביוטי. קשר של הקשבה והבנה הדדית. קשר שאיש לא יבין את טיבו ואיזה רצון אין סופי לתת ולפעמים לשכוח שגם לך מגיע, כי הרי את כל כך צנועה כל כך נחבאת אל הכלים. כל כך לא יודעת לדרוש ולעמוד על כבודה.
אימוש, פרדתנו הייתה רגועה, מלטפת ומקבלת. נפשי אינה יודעת מנוח. רואה את עיני התכלת שלך - עיני מלאך. עיניים של נתינה אין סופית.
אימוש, השארת אותי יתומה מאם זמן קצר אחרי פרדה מאבוש ואני מרגישה עזובה, בודדה.
אצטרך לחפש לי עמודי תמיכה חדשים.
אך דעי! אף אחד לא ישתווה אלייך.
ואני מה בסך הכול ביקשתי...
ביקשתי אימא ואבא!
עינב
=======================
 
סבתא
קשה להיפרד מאדם בכמה שורות.
מה כותבים? על מה מספרים? מדברים על ההישגים שלך בחיים?
כי לא חסרים לך הישגים: בנית מאפס קיבוץ, התחתנת והקמת משפחה גדולה וענפה, זכית לראות ילדים, נכדים ונינים, גידלת וחינכת דורות רבים בעין גדי וזכית לחיות חיים ארוכים ומאושרים יחד עם סבא מאיר.
מדברים על הדברים שאהבת? על מי ומה היית?
כי היית אדם מדהים: ישירה וכנה, בעלת לב-זהב. את וסבא אימצתם לביתכם ילדים ונערים, דאגתם להם וגידלתם אותם.
את אהבת לקרוא ספרים ואפילו בימייך האחרונים, כשבאתי לבקר מצאתי אותך עם ספר ביד. תמיד התעניינת מה שלומנו ומה קורה בחיים שלנו.
מספרים איך השפעת על החיים שלי?
שלמדתי ממך המון, על נחישות והתמדה ועל כוחות הנפש שהיו בך ועזרו לך בשנים הראשונות והמאתגרות שלאחר הקמת הקיבוץ ושהחזיקו אותך במשך זמן רב כשהתמודדת עם המחלה, או איך החינוך שלך שספגתי גם ממך וגם בעקיפין דרך אימא עיצב אותי והפך אותי למי שאני היום.
אני חושב, שבסוף, אחרי שנפרדים מאדם, מה שנשאר זה תחושות וזיכרונות משותפים:
תחושת השייכות והביתיות כל פעם שעולים בשביל המפותל לעין גדי, אומרים לשומר "משפחת רון", מטפסים במדרגות מהחנייה ונכנסים לבית שלך ושל סבא, זיכרונות שלך יושבת בספה שלך ומברכת אותנו לשלום כשאנחנו מגיעים, מחייכת אליי כשאני עובר בגן בדרך לפינת החי ובא להגיד שלום, או מספרת סיפורים על הילדות של אימא ועל השנים הראשונות שלך ושל סבא בקיבוץ.
סבתא, תודה רבה על אינספור זיכרונות ורגעים,
אוהב ומתגעגע,
יובל רכס
 
=======================
 
 
סבתא,
אני מתגעגע אלייך מאוד ומרגיש שאת חסרה לי.
אני זוכר את הביקורים שלך ושל סבא אצלנו בבית. תמיד ניסינו להצחיק אתכם ונהננו כשאת וסבא רקדתם ושרתם אתנו.
את היית סבתא ישירה. אמרת תמיד מה שאת חושבת. למרות שבשנים האחרונות, מאז שחלית, דיברת פחות, תמיד שמחתי לבוא לעין גדי לבקר אותך, לשבת על הספה לידך, להסתכל ביחד אתך באלבומי תמונות של המשפחה ולענות לך על שאלות שקשורות אליי.
עצוב לי שכבר לא תוכלי להשתתף בבר המצווה שלי שתיערך עוד שבוע.
אני אוהב אותך ומתגעגע לתת לך נשיקה כמו שהיינו עושים כשנפגשנו ונפרדנו.
 
נכדך,
אמיר
==================== 

השעה 15:50, את יוצאת מהחדר שלך, מכינה תה, וחמאה וריבה עם קצת לחם.

אנחנו מתיישבות על הספה הירוקה - את על הקצרה ואני על הארוכה, ואז זה מתחיל. שיר הפתיחה של "היפים והאמיצים" בפרק המי יודע כמה.

יושבות במשך 50 דקות וכל יום מנהלות את אותה שיחה על כמה "ברוק" לא מזדקנת ומתי יהרגו כבר את "סטפני". ובין לבין את מתעניינת במה קורה אתי, כאילו בדרך אגב, אבל יודעת לשאול בדיוק את הדברים הנכונים כדי לוודא שהכול תקין אצלי.

במשך שלוש שנים זה היה הריטואל שלנו, ואני בלי לשים לב, לא פספסתי אף פרק כדי לזכות בזמן איכות עם סבתא ששימשה לי אימא בדרכה שלה. בלי להרבות במילים, עם הרבה הומור והרבה חוסר טקט היית לי למשענת ונתת לי מקום בטוח, מכיל ואוהב.

מתגעגעת אלייך ואל המבט הכחול האוהב.

גוני סימון

==================
 

סבתא,

התחושה היא שפרק בחיינו נגמר.

הביקורים שלנו בעין גדי כבר לא יהיו אותו דבר בלי הנוכחות שלך ושל סבא. תמיד קיבלתם אותנו בזרועות פתוחות ונדיבות והיה חשוב לכם שנהנה ונרגיש בנוח.

עם השנים, הפגישות שלנו התמעטו אבל תמיד כשהתראינו הרגשנו שאת שמחה להתעדכן לגבי מעשינו ותכניותינו לעתיד.

אמנם היית מעט מופנמת ושקטה אך היה לך חוש הומור ואהבת לשמוע סיפורים מצחיקים עלינו ולספר לנו דברים משעשעים על סבא ועל עברכם, ותמיד נהנינו מכך.

לקראת הבר מצווה של אמיר, חיפשנו תמונות ישנות ומצאנו במחשב סרטון שלך ושל סבא מדגימים לנו איך הייתם רוקדים פעם. בסרטון את כבר חולה וקצת חלשה אך עדיין מתעקשת להראות לסבא איך מבצעים נכון את צעדי הריקוד. זה היה מאוד מרגש לראות אותך ואת סבא ככה - צוחקים ומאושרים יחד.

יומיים לפני שהמצב שלך התדרדר, כשכבר היית בבית חולים, ביקשת מאימא שתיתן לך לדבר אתי בטלפון ואמרת לי שחשוב לך שאדע שאת מאוד שמחה בשבילי על החתונה הקרבה, כאילו שידעת שזו השיחה האחרונה שלנו..

סבתא, אני מקווה שטוב לך עכשיו למעלה עם סבא,

אתגעגע אליכם מאוד,

אוהב

גל רכס

==================== 

סבתא חוה,

סבתוש שלי היקרה,

עצובה על לכתך מאתנו. עצובה על שלא אזכה לראות יותר את פנייך הטובות, את עינייך הצנועות מקשיבות בשקט ליושבים סביבך, מידי פעם צוחקות .

יהיה מוזר להיכנס עכשיו הביתה שלך ושל סבא. שניכם לא שם.

מי אמור לשבת על הכורסה? מי יקבל את פנינו?

עברת הרבה בשנתיים האחרונות והחזקת מעמד, אפשר לומר, כנגד כל הסיכויים.

בעזרתו של סבא המשכת להסתובב בארץ ולבקר את כולנו. תמיד אהבתי את הביקורים שלכם מכניסים אור ושמחה הביתה מרגע שנכנסים בדלת. אדיבים, חברותיים, מתעניינים.

אני אתגעגע לשבת אתך, לספר לך, לשתף אותך, להראות לך מה חדש אצלי בחיים, לגרום לך לספר גם קצת על עצמך, להקשיב לך ולאימא מדברות, אוהבות.

אזכור אותך סבתא טובה, חברמנית, מצחיקה, שלווה ונעימה.

סבתא, אני עצובה בלכתך, אבל גם קצת שמחה בשבילך על החיים שהיו לך: הקמת קיבוץ, זכית לחיות שנים רבות ומאושרות לצד אהוב לבך במקום אותו בניתם, הקמת אתו משפחה.

אני שמחה בשבילך שאת הולכת לפגוש את סבא מאיר שוב, אליו התגעגעת ואותו כל כך אהבת. הולכת לשבת אתו ולהסתכל על כולנו מלמעלה.

יש לך הרבה על מי להסתכל – יש לך 6 ילדים, 18 נכדים ו – 5 נינים. שבט שלם שהוא שלך. אבל בעיקר תוכלי לנוח.

אני מתגעגעת אלייך כבר עכשיו

נכדתך שחר רכס

========================
 
 
 
 

eingedi abc
ab מערכת הצבעות דיגיטליות הצבעה דיגיטלית אתר לקיבוץ קריאות שירות קריאות שירות