מני גל
שעת שחר אפלולית ושקטה. אורות מכונית מבליחים מעל כביש האספלט המוביל אל שער הקיבוץ. ראשונים יוצאים לפעילות יומם חברי הקיבוץ העובדים במרחק, ולפניהם דרך ארוכה אל העיר. עוד מעט יאיר היום וגם שאר חברי הקיבוץ וילדיו יקומו אל יום פעילות נוסף – בין קירות חדר האוכל, המסעדות וחדרי המלון, או בתוך הכיתות, המשרדים והמחסנים. בין ערוגות הנוי מופיעה דמות עטויה בחליפת-גומי צהובה, רוכנת אל מתזי ההשקיה ובודקת תקינותם. קול טרטורה של מכסחת הדשא נשמע מכיוון אחר. מישהו כבר עסוק באיסוף שקיות האשפה מהמיכלים הקטנים המוצבים לאורך המדרכות. צוות עובדי הנוי מתחיל עבודתו בחוץ, תחת כיפת השמים, בשעה שקטה זו של טרם זריחה. מין תופעה שכמעט עבר זמנה - עובדי אדמה - בקיבוץ שרובו ככולו עסוק בהצעת מיטות לתיירים, בבישול ארוחות לעוברי אורח, במכירת משקאות קלים בדוכני המזון או בעבודות מנהל שונות, בצמוד לטלפון, לפקס, למחשב, ובעיקר - למזגן. כשיגיע זמן ארוחת הבוקר, יתקבצו עובדי הגן אל חדר האוכל, יעמיסו ארוחתם על מגשים ויוציאוה אל עץ הבאובב לסעודת פיקניק בחברותא. גרעינו של הצוות וותיק הוא, יש ביניהם כמה שכבר למעלה מעשרים שנה עובדים ביחד, והעבודה האהובה משרה עליהם גם רוח של ידידות נעימה. גן שהוא קיבוץ - קיבוץ שהוא גן. מה קדם למה? ההתחלה היתה למטה, בין אפיקי הנחלים ערוגות ודוד, בהיאחזות הנח"ל שהוקמה ליד התל העתיק של עין-גדי, בין עצי השיטה, המורינגה והסלוודורה הגדולים. כחמש שנים עברו שם על ראשוני הקיבוץ, חלוצים של אמצע שנות החמישים, שעסקו בהתלהבות בבריאה יש מאין: סיקול סלעי-ענק מהשטחים שבין שפכי הנחלים, העברת קווי-מים מנחלי נאת-המדבר החוצה אל השדות, גידול ירקות חורף ונטיעת תמרים וכרם, בניין צריפים ובתים ראשונים, ולא פחות חשוב - אהבות ראשונות ומשפחות ראשונות וילדים ראשונים…
יש סיפור המתגלגל כבר שנים בין הקיבוצים, סיפור אמיתי, כמו שאומרים. משלחת אורחים מארצות הברית ביקרה באחד הקיבוצים והתרשמה מהגן המטופח למופת. במהלך הביקור שאל אחד התיירים את מזכיר הקיבוץ: דבר אחד איני מבין – כיצד מרשה לכם הממשלה לבנות את הישוב שלכם ממש בתוך פארק לאומי? אצלנו זה לא היה אפשרי! צוות הנוי נחשב מאז ומתמיד לענף-עבודה בקיבוץ, ממש כמו ענפי החקלאות, ענפי המלאכה והתעשייה, ענפי התיירות או ענפי השירותים לחברים. תפקידו היה לטפח את הגן המשותף – בין בתי החברים, בתי הילדים, מרכזי השירותים, חדר האוכל, ובקיצור – את כל חצר הקיבוץ, עד הגדר. ובעין-גדי יצרה ההצלחה הראשונית של טיפוח הגן הירוק, המנוגדת כל כך לנוף הצחיח שמסביב, גאווה וציפייה מצד החברים. גם אם לא נוסחו הדברים מעולם במילים – כנראה שברור היה לכולם כי אצלנו זה צורך בסיסי של קיום, ובלעדיו אין לנו בית. לעומת קיבוצים רבים, בהם ענף הנוי סובל תמיד ממחסור בכוח-אדם, והטיפול בגנים הוא מינימלי, בעין-גדי נוצרו סטנדרטים חדשים. למרות הכרזות של האחראים על המשק והכלכלה כי במצבנו אין לנו אפשרות להחזיק עוד צוות גננים כה גדול – התבסס לו צוות עובדי הגן, התרחב, רכש ידע מקצועי, התמיד וצבר וותק, ובעשורים האחרונים, כשהתיירות הפכה למוקד ההכנסה העיקרי של הקיבוץ, השתנה גם הדימוי של הגן כמקור משיכה חשוב ביותר למבקרים. ולמרות זאת – בלי קונפליקטים אי אפשר – זה אינו צוות הנישא על כפיהם של תושבי המקום. העקשנות, ההתמדה, האהבה לעבודה והנתינה ללא כל חשבון, הן שעשו את המלאכה ברבות השנים. ובשגרת היומיום נאלצים עובדי הגן להקדיש חלק מהאנרגיות שלהם גם למאבקים בבעלי מכוניות מתושבי המקום החונים על הדשאים, בניסיון לחנך את הציבור להניח אשפה רק במיכלים המיועדים לכך, לטיפול בגינות פרטיות שהוזנחו ולחינוך דור צעיר מילדי המקום לאהבת הטבע ולאזרחות טובה. זהו צוות של אמנים, ללא ספק. תמצאו ביניהם ציירת-פסלת, חובבי מוסיקה מושבעים, סופרת, אנשים שלמדו קולנוע וחינוך, והאמנות המשותפת של כולם היא הגננות. חלקם רכש הכשרה מקצועית בתחום זה, אך את הרוב רכשו ויצרו בעצמם בשנים הארוכות של ניסיון העבודה. הם יוצרי הגן ומטפחיו, להם מגיע שיר ההלל, ובלעדיהם היתה גבעת החוואר שמדרום לנחל ערוגות צחיחה וחדגונית ככל הגבעות שמסביב. מראה כתמי הצמחיה הירוקים והנאים שליד מקורות המים בשמורת עין-גדי, משלה ומטעה לחשוב כאילו גם הגן הזה שבחצר הקיבוץ הוא חלק טבעי של נאת המדבר, אך לא כן הדבר: הגן הזה כולו משול לאדם המוזן תמידית באינפוזיה. הפסיקו להשקות לשישה חודשים, וכאן תצמח שממה…
הקרחות המוצלות שמתחת לצאלונים זכו לטיפול מקורי ויצירתי: במקום לוותר על הצמחיה שמתחת לעצים, נשתלו צמחים טרופיים הזקוקים להרבה צל ושאת הלחות הנחוצה להם אפשר לספק להם, אלה הצמחים הקרויים בלשון העם צמחי-בית: פוטוס, מונסטרה, קאלוקסיה, פילודנדרון ורבים אחרים, אשר מוכרים לכולנו מהעציצים בתוך הבית, אך בתנאי הגן של עין-גדי חלקם זוכים לקיים מצווה של מחזור חיים שלם, כולל פריחה ופרי. פינות הצל הלחות האלה הנביטו במשך השנים גם זרעי פאפאיה, צאצאי עצי הפאפאיה הראשונים שנשתלו שם, ומאז ועד היום הם דואגים לעצמם, בעזרתן האדיבה של הציפורים, הבאות לנקר בפירות הבשלים בצמרות העצים, שם אין ידם של החברים מגעת, ושארית הפרי נושרת אל הסבך הרטוב והמוצל שלמטה וזרעיו נובטים בכיף להצמיח עצים חדשים. שפע המים שבמעיינות מעולם לא היה בלתי-מוגבל, ולמרות הצטמצמות שטחי הירקות של הקיבוץ, היה לנו ברור כי לא לעולם נוכל להרחיב את הגן במתכונתו הנוכחית. הצוות חשב על אפשרויות אחזקת גן, הדורש פחות מים. חלק מהפתרון היה צמצום חלקו של הדשא בשטחו הכללי של הגן. כאן היתה גם מחשבה על צמצום בעבודה של כיסוח וטיפוח הדשא. חלק אחר של הפתרון היה חיפוש אחר צמחים, הדורשים פחות מים וטיפול. אלה היו השנים של שילוב מגוון גדול של צמחים ערבתיים-מדבריים ממקומות שונים בעולם, בעיקר מחצי הכדור הדרומי – צמחים אוסטרליים או אפריקאיים. הניסיון גיוון מאד את גלריית הצמחים של הגן, והעשיר אותה בכמה מינים מקסימים ביופיים, כמו עץ הצרצידיום בעל הפריחה הצהובה (מקסיקו), שיחי הפאכיפודיום הפורחים בלבן והאדניום הוא ורד המדבר הפורח באדום (מדגסקר) או הקליסטמון (אוסטרליה). במקביל צמח והתפתח גן הקקטוסים הייחודי של זלמן, לו מגיע סיפור נפרד ומיוחד. אכן – רבים מצמחים אלה מסתדרים לא רע עם מעט מים, אך, וזה לגמרי לא מפתיע, הם נראים הרבה יותר טוב ומתפתחים הרבה יותר מהר כאשר הם מקבלים השקיה נדיבה… כמה מצמחי הגן יש להם סיפורים מיוחדים. גן המצוי בחצרו של קיבוץ מתאפיין, בין השאר, בסיפורים הפרטיים שיש להם, לחברי הקיבוץ בקשר לצמחים מסוימים של הגן. ויעיד המספר, שהגיע לעין גדי בראשית שירותו הצבאי בנח"ל לשבוע-עבודה אחד בקיבוץ עין גדי, וזכה שיחול ט"ו בשבט באותו שבוע. אותו ט"ו בשבט של שנת 1964 ניטעה שדרת שתילי-עצים בכביש המוליך מחדר האוכל של אז אל שער הקיבוץ, זו שדרת עצי הטספסיה (ממשפחת החלמיתיים) המצלה על הכביש המפריד בין חדר האוכל המשרת כיום את בית ההארחה ובין בית הספר התיכון המקומי.
פינת החי הוותיקה והמטופחת עשתה גם היא היסטוריה בכמה תחומים. היא התחילה מתחת לכמה עצי צפצפת פרת, שהובאו מנחל ערוגות הסמוך, ואשר גדלו ונתנו צל לבעלי חיים ולילדי בית הספר היסודי אשר טיפלו בהם. עצי הצפצפה שימשו גם בית גידול לנמלים אורגות (ממש כמו בתוך הקניון של נחל ערוגות) ולכנימות החיות איתן, וכל הגדרות היו מכוסות בדבש שנטף מהעצים… מאוחר יותר הוחלפו הצפצפות בפיקוסים, שעד מהרה הגיעו לגודל כזה, שלמבקרים כיום נדמה שהם היו כאן עוד לפני דורות… פינת החי, בניהולה של כ. המסורה למקום לאורך שנים, הוכיחה את יתרונו של האקלים המיוחד שלנו בכמה הצלחות יפות בגידול קופים, תנינים מסוג זעיר ואף צבי-יבשה ענקיים שהטילו וגידלו צאצאים בריאים ויפים כמותם. מקצת תושבי פינת החי אינם מתחשבים בגדרות, והם יוצאים אל חצר הקיבוץ ומכריזים על קיומם בצווחות טווס או בפטפוטי תוכי. הגן הירוק, העשיר בנקודות מים ובחרקים, מושך אליו גם את בעלי החיים מהסביבה הטבעית. בחורפים שחונים כמו זה של השנה, מגיעים עדרי היעלים הרעבים עד לגדר ואף פורצים דרכה וחודרים אל תוך החצר, לשמחת ליבם של התיירים בבית ההארחה ולמגינת ליבם של הגננים. שפני הסלע הם דיירי-הקבע החיים של בית הקברות (כשנערכת במקום אזכרה הם עושים טובה ועולים לתפוס מחסה בצמרות הפיקוסים או האשלים). שועלים מסתננים בלילות לחפש את מחייתם בתוך החצר. בחורף הומה המקום ממינים רבים של ציפורי שיר המעדיפות את הגן על הצמחיה הטבעית שבחוץ. בלילה ניתן לפגוש את עטלפי הפירות מרחפים בין העצים. הם המבקרים את פרחיו הלבנים של הבאובב למוץ את צופם, ותוך כך הם מסייעים בהפרייתם. והאורח הנכבד ביותר שהעז לא פעם לחדור אל תוך חצר הקיבוץ ולבקרנו בלילות הלא הוא הנמר. אחד נמצא לפני שנים רבות על מדרגות ביתה של חברת קיבוץ וותיקה במוצאי שבת, כשכולם הלכו לאסיפת-חברים. אחר נמלט בעור שיניו ממרפסת ביתו של חבר אחר, שאת כלבו הקטן חמד, מה שלא מצא חן ביותר בעיני בעל הכלב… וכמו בעלי החיים – גם צמחי הבר של נאת המדבר חודרים ומגיעים אל תוך החצר ומתאקלמים בגן. פתילת המדבר, או בשמה העממי תפוח סדום נובטת בכל פינה. פה ושם ינכשו עובדי הגן את נבטיה כעשב רע, ובמקומות אחרים ישאירו אותה לצמוח לשיח ועד לממדי עץ תגיע. וכשמבשילים פירותיו של תפוח סדום ומתבקעים, מפיצה הרוח הקלה את הסבא-עופים, הם זרעי הצמח, לכל עבר, וסדרת נביטות חדשה תתחיל. אחד ממיני העצים החביבים ביותר בגן הוא עץ המורינגה, שפרחיו מפיצים ריח מתוק ועדין, וגזעיו הגדולים והאפורים צומחים במהירות ומפצים על הגזעים שנשברו ונפלו בסופות החורף. אחד ממיני הצמחים הנדירים ביותר של אזור ים המלח, הגרויה השעירה, ניצל לפני שנים מהכחדה כשמספר שתילים שלו נעקרו ממקומם בגבעה עליה הוקם קיבוץ מצפה שלם, והועברו לשכון לבטח בגן הנוי בעין-גדי. אשלים ינבטו בכל מקום בו תשאיר טפטפת מים מטפטפת ללא השגחה וללא יעד השקיה מכובד יותר. זכור ניסיונם הנאיבי של גנני הקיבוץ לפני שנים רבות לשתול עצי אורן ליד הגדר המקיפה את החצר (אותה גדר נעקרה מזמן עת הורחב שטח היישוב). מספר גשמי חורף קלים, שגרמו לתנועת מלחים בקרקע, הספיק לגרום להתנוונותם של שתילי האורן הרכים, שמלכתחילה לא התאימו לאקלים עין-גדי (לך תשתול קוקוס בפינלנד!). צבועים ושועלים תרמו את חלקם בכרסום טפטפות ההשקיה, המצאה חדישה של אותם ימים, ובתוך כל גומה צמח לו עד סופו של אותו חורף עץ אשל מפואר…
|