Rapoo- It solutions & Corporate template

אח, פגישה שכזאת!
במלאת 60 שנה להקמת היאחזות הנח"ל עין גדי, נערך ב-7-3-13 כנס בוגרי ההיאחזות, אליו הוזמנו גם בני המשפחה של הבוגרים, חברי גרעין שדמות וחברי עין גדי. 
היוזמה לעריכת הכנס באה מצד קבוצת חברים מימי ההיאחזות בראשם יורם יבור, בוגר ההיאחזות וחבר רמת יוחנן.
מפגש ראשון לתכנון הכנס נערך באוגוסט 2012. העבודה הנמרצת על הכנת האירוע החלה בנובמבר 2012.
על תכנון וקיום הכנס עמלו יורם יבור, אולפן הסרטים של רמת יוחנן, חיים פרימק ואילנה, ומעין גדי - בניס (דן בניהו), חניתה חורש, גדעון הדס ורינה יערן.
הכנס ההומה והמרוגש החל בהתכנסות בשטח ההיאחזות, סיור, ברכות והסרת הלוט מעל לשלט המתאר את סיפור המקום.
לאחר מכן הוזמנו הקרואים לארוחת צהריים בקיבוץ ולטקס באולם המופעים, שכלל ברכות, שירים, סרט, ושיחות עם כמה מבוגרי ההיאחזות.
המפגש היה מרגש: חיבוקים, סיפורים, זיכרונות, תמונות... והרבה געגועים לאותה תקופה מיוחדת בחייהם בארץ לא זרועה זו, היא עין גדי.


לפניכם מעט מהדברים שנאמרו בכנס:

טקס הסרת הלוט
שלום אילתי ,עין גדי, 7.3.13   
                                           
ברוכים כל הבאים ושלום לכולם!
מעט היסטוריה: בתחילת מארס 1949 , במסגרת "מבצע עובדה", הגיעו כוחות  צה"ל לפינה זו ותקעו בא אחיזה ראשונה.  וכך, אכן כעבור אלפיים שנה, התחדשה הנוכחות היהודית במקום. 
הייתה זו פלוגה של חטיבת אלכסנדרוני, שהתפצלה בעין- חוסוב מן הכוחות ששעטו דרומה לכיוון אילת, ופנתה צפונה לעבר סדום. שם הם עלו על דוברות מפעלי ים המלח, שהוכנו על ידי חיל הים, בפיקודו של שלמה אראל, והפליגו לעבר עין-גדי. ניווט אותם שמריה גוטמן האגדי, אשר לפי המסופר הוא גם בין יָזמי מהלך צבאי זה. כך הובטחה הצבת גבול מדינת ישראל במחצית חופו של ים המלח .
סִמלי הדבר שהיה זה גדוד הנח"ל הראשון שזה עתה נוסד, ב-1949, אשר הוטל עליו חודש ימים בלבד אחר היווסדו, להשתתף ב"מבצע סולל", אשר נועד לסלול דרך עפר מסדום לעבר עין-גדי. הנחלאים הבקיעו וסללו בעבודת ידיים את חמשת הקילומטרים הבעייתיים ביותר שמעל עין בוקק. קטע זה – "מעלה היעלים"  -  על גבה של משאית הטיטניק המתנדנדת , נותר מסַמר שערות  גם בשנים הבאות.( את הפעימות המיוחדות של מנוע המשאית, בעת שהתקרבה ליישוב, פעם אחת בלבד מדי שבוע, ואנו כולנו בהמתנה דרוכה, אני עוד זוכר גם היום...). 

כעבור 3 שנים של אחיזה צבאית עלתה למקום היאחזות הנח"ל.  היתה זו היאחזות הנחל החמישית אחרי ניר אליהו, נחל עוז, גונן, ויטבתה. יש לציין כי זו ההיאחזות היחידה,  והיישוב היהודי  היחיד, אשר התחדש באתר של יישוב יהודי קדום.
וכך, בסוף דצמבר 1952 הגיע כוח החלוץ של פלוגת נח"ל עין גדי למקום, והחליפה את המחלקה ששמרה על מאחז זה. שאר הפלוגה הצטרפה בינואר 1953.  מפקד הפלוגה המיתולוגי ברוב תקופת ההיאחזות היה מיכה הילב, אשר השכיל בתבונתו הרבה לא רק לתרום למוראל הגבוה של הנחלאים, אלא גם לסייע בהתלהבות לקידום פיתוחה החקלאי של עין גדי. לטיפוח המסורת ההיסטורית נערך הטקס הרשמי של הקמת ההיאחזות כעבור חודש ימים, בי"א באדר תשי"ג, אם לדייק – ב- 26.2.53 ,לפני 60 שנה ושבועיים ימים.
מאז ואילך נפרשו שלוש שנים של היאחזות גדושה פעילות להכשרת קרקע וניסויים חקלאיים, אשר בוצעה בידי חיילי הנח"ל לדורותיהם – גרעינים זמניים, חיילים בודדים, ומתנדבים מרחבי התנועה הקיבוצית. הם אחזו במקום זה בתנאים קשים ביותר של חום כבד, ניתוק רב ודרך משובשת. למרות זאת הם סיקלו וסיקלו, חפרו וחרשו, זרעו, שתלו ונטעו, עד שהמוסדות המיישבים שוכנעו – המקום ראוי להתיישבות של קבע.

ואז – ב- 10 בינואר 1956 - בָשלָה השעה למסירת הלפיד לידי ראשוני גרעין שדמות, שאזר אומץ ליטול על עצמו את האחריות לאתגר הענק - הקמת יישוב של קבע. תחילה כאן, בשולי התל העתיק, אשר אז עדיין לא הוערך מהו הצפון בתוכו, ובהמשך על הפלאטו הסטרילי לכאורה, מעבר לנחל ערוגות. 
ואת אשר ארע מאז ואילך, היישוב המשגשג בן מאות החברים, הילדים ובני הנוער, השתול בתוך גן בוטאני בעל מוניטין בינלאומי, נפגוש מחדש בשעות הבאות, בעת ביקורנו ביישוב הפורח.
וייזכרו לטוב המדריכים החקלאיים של הסוכנות ושל משרד החקלאות, ועימהם חוקרי מכון וולקני והפקולטה לחקלאות, אשר ליוו את הניסיונות כאן מן ההתחלה, כדי לאשש את האפשרות של קיום חקלאי כלכלי במקום זה. ולצידם חברים ותיקים מעמק הירדן, בעלי ניסיון מעשי רב בפיתוח חקלאות במקומות דומים, כמו בן-ציון ישראלי, אשר על שמו הייתה הכוונה לכנות את מטע התמרים הראשון. 

וכאן אני רוצה להוסיף אישית מילות הערכה ותודה מיוחדים לאיש נוסף מעמק הירדן, בן קבוצת כינרת, הוא מיודענו יורם יבור. יורם נקלע לכאן כמ"כ בפלוגת הנח"ל. ביוזמתו, ניהולו, מסירותו והדרכתו כמרכז המשק, יושמה התורה החקלאית ביישוב זה הלכה למעשה, ועוצבה עד למתכונת שאִפשרה את מסירת הנקודה העובָרית לידיהם  האמונות של המתיישבים הצעירים החדשים, גרעין "שדמות". ראוי יורם לשבח, כבוד ויקר.

ולא נוכל לעבור לסדר היום בלא ציון חלקו החשוב של יהודה אלמוג, החלוץ הנצחי, איש כפר גלעדי , מראשי גדוד העבודה, שהיה בין ראשוני פלוגת הקיבוץ המאוחד אשר ירדו כבר ב 1934 לעבוד בסדום, ומאז ואילך היה הנביא והחוזה שפעל ללא לאות למען פיתוח חבל ים המלח ובתוכו את יישובה של עין-גדי. זכה האיש והיה לראש המועצה האזורית "תמר" הראשון.
 
ברכה ותודה מיוחדת לגופים הציבוריים שנתנו יד ואמצעים לקיומו של אירוע זה.
- המועצה האזורית תמר .
- המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל – אשר מימנה את הצבתו של השלט שיציין את תולדות היאחזות זו.  
        אנו מקווים כי יהיה זה צעד ראשון ליצירת מוקד ביקורים במקום זה. 
- ואחרון חביב והחשוב ביותר – קיבוץ עין-גדי על מאות חבריו וצעיריו ובראשם חניתה חורש והוועדה המארגנת, שמלווים ומארחים אותנו ביום זה.
         הם מגשימי החלום.
ברוכים כולם.

כעת  נזמין אל הבמה את ידידנו יורם יבור.
ובהמשך – נעלה לעבר חדר האוכל הישן, לב לבה של ההיאחזות והקיבוץ הצעיר, להסרת הלוט מעל לוח הציון. 
תעלה ותבוא דינה, בתם של נועה ומיכה הילב, המפקד והבן-אדם, שחלקו רב בהתנעת הליכי הפיתוח של ההיאחזות.....
ואל דינה יצטרף נא עופר יוגב איש  קיבוץ גבולות, רָכז הדרום של המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל .

                                                     *****************************

ברכת רותי ליאור - מזכירת עין גדי:

7.03.2013
לכל אורחינו הנכבדים ברכות,
קהילת קיבוץ עין גדי לדורותיה, שמחה לארח את כולכם בביתנו, בפנינת הטבע המיוחדת הזו שעמלנו עליה במשך 57 שנים. 
במפגש היום יש ציון דרך המאפשר מפגש בין דורי. מפגש של קבוצת חלוצים שהקימו את ההיאחזות  החמישית של הנח"ל בעין גדי  עם אנשי גרעין "שדמות", שקיבלו מידם את הנקודה הצבאית והיו החוליה הראשונה שהיוותה גשר בין החלום לבין המציאות, בין נקודת היאחזות זמנית בהגדרתה לבין הקמה וביסוס של יישוב אזרחי – הוא קיבוץ עין גדי.
אתם אנשי החזון! וחזון אמיתי דורש הרבה יותר מעיניים לראות, הוא דורש את האדם כולו. אתם נתתם את הנשמה, נתתם את כולכם. אתם כְּבשתם את השממה בידיכם, ועשיתם את הלא יאומן.
באומץ ליבכם, עם אמונה ועם כוח רצון הגעתם לנקודת קצה מדברית ושוממה במפת המדינה וניצחתם. בזכותכם הסלעים פינו את מקומם  לשדות מוריקים.  
אתם הייתם חוד החנית של מה שקרוי היום "קיבוץ עין גדי" - גן פורח המהווה מקור משיכה לרבים.  יישוב קבע פורח הניצב איתן, שריר וקיים.
אני יודעת, שחייתם כאן בתנאי חיים קשים, והפכתם את ארץ הגזירה הזו עין גדי, ששמה שזור תמיד ביופי נשגב עוד מימי המקרא, ליישוב קבע. אתם הכינותם תשתית לארץ מוריקה שוקקת חיים, עם קול מצהלות ילדים בשביליה, ודור חלוצים שחלמו וזכו לראות בהתגשמות חלומם.
הכנס היום מהווה חוויה מיוחדת לכם ובוודאי גם לנו. היום הענקנו לכם אנשי ההיאחזות תעודת הערכה והוקרה על הקמתה של היאחזות הנח"ל, וגם לאנשי גרעין "שדמות" על הקמת  יישוב הקבע.
אנו תקווה שבתקופה הקרובה, מקום ההיאחזות יעבור תהליך של שיקום, ובמקום יעמוד אתר שינציח את אותה תקופה מופלאה של נתינה ללא גבולות ליישוב הארץ, להגנתה ולהפרחת השממה.
אני בטוחה, שכל אחד ואחת מכם, שהיה כאן בעין גדי, וחווה את החיים כאן, או היה מעורב בחיי עין גדי בראשיתה, קוצר היום ברינה ובגאווה את אשר זרע בזיעת אפיים בתקופת הבחרוּת שלכם. אתם אולי עזבתם את עין גדי, אבל אני בטוחה שעין גדי מעולם לא עזבה אתכם. 

תודה רבה לכולכם, היו ברוכים!     
רותי ליאור

                                                                          *****************************

שישים שנה להיאחזות הנחל בעין גדי-7.3.2013
דב ליטבינוף, יו"ר מ.א. תמר

רותי ליאור- מזכירת הקיבוץ
עופר יוגב- מנהל מחוז דרום,המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל
חברי היאחזות הנח"ל עין גדי
חברי גרעין "שדמות"
מארגני הטכס
קהל נכבד,

60 שנה הם חיים שלמים. חיים שהחלו בלידתו של המקום הנפלא הזה, עברו באתגרי ובקשיי הצמיחה והגדילה, והגיעו למה שהם היום- קיבוץ שוקק פעילות וחיים, שיכולותיו ועוצמתו נמדדו בכל קנה מידה אפשרי.
עין גדי, היאחזות הנח"ל והקיבוץ, מסמלים יותר מכל את החיים לחופו של ים המלח.
 בעת שהוקמה היאחזות הנח"ל בעין גדי, התמודדות החברים עם עובדת היותה של ההיאחזות מרוחקת מכל מקום ישוב, ההגעה אליה הייתה בדרכים לא דרכים והקשיים היו גדולים. 
ברבות השנים, לא נעלמו האתגרים- אלא התחלפו באתגרים חדשים, מורכבים לא פחות.
הדבר שנותר בעינו ולא התחלף מעולם, הוא רוח הלחימה ורצונם של החברים והתושבים לחיות כאן כקהילה אחת, חמה, אוהבת שיודעת לפעול יחד כגוף אחד, להתמודד עם הקשיים, להצמיח יש מאין ולהפוך את הבלתי אפשרי למציאות מתממשת. 
אני נרגש לעמוד כאן היום. 
כשתטיילו בשבילי הקיבוץ, תוכלו גם אתם כמוני להתפעם מהעשייה הבלתי נדלית שמסביב, מהצמיחה והפריחה של הקיבוץ בכל חלקיו, על הנכונות והרצון של משפחת עין גדי להפוך את הקיבוץ בכל יום מחדש למקום הטוב ביותר לחיות בו. 
אני גאה להיות חלק מן הקהילה הזו, ומן המשפחה הזו.
 מקימי היאחזות הנח"ל, שעקרו כאן סלעים ועדרו באדמה טרשית לפני 60 שנה, השאירו לנו סימני דרך. הם שסימנו עבורנו את רוח המקום, שהראו לכולנו כי אין דבר העומד בפני הרצון. לא מזג האוויר המורכב, לא המרחק מערי ישראל. בכל קושי, מצאו חברי הגרעין את ההזדמנות החבויה וניצלו אותה עד תומה. 
כך בדיוק פועלת היום המועצה האזורית תמר. כל חזון, חלום, משאלה או רצון מתגשמים כאן למרות האתגרים או הקשיים. במאמצים הרבים שאנו משקיעים- אנו רואים תוצאות ופירות, כמאמר הביטוי: "יגעת ומצאת תאמין".
ים המלח, שהיה בעברו החצר האחורית של המדינה, הפך להיות חלון הראווה של ישראל והמוניטין שלו נישא בפי כל- בארץ ובעולם. תושבי האזור ידועים באיכות האנושית שבהם, ביכולותיהם הגבוהות ובעשייה הבלתי פוסקת. בציונות הזורמת בעורקיהם והופכת אותנו- כל תושבי המועצה- למשפחה אחת גדולה, שכל בניה הם מקור לנחת ולגאווה גדולה. 
אי אפשר לסכם 60 שנה בברכה, בנאום או בהרצאה. הדרך הטובה ביותר להרגיש את 60 שנות הפעילות הענפה כאן, היא לטייל בשבילי הקיבוץ וסביבתו. לפגוש את התושבים והבנים, לראות את הפיתוח הרחב שמסביב, את הדרך שבה צמח הקיבוץ בשנים החולפות, את השינויים שגורמים למקום הזה להיות מקום מתפתח ומתקדם, תוך שהוא שומר על רוח הנעורים החיונית שהפיחו בו מייסדיו. 
אני רוצה לנצל את הבמה הזו לומר תודה לכל אותם אלה שבזכותם יש לנו את ההזדמנות לחיות את חיינו במקום המופלא הזה. 
תודה לכם, חברי גרעין הנח"ל ומייסדי ההיאחזות, על שלא נכנעתם לקשיים. שהראיתם לנו ולבנינו עיקשות ודבקות במטרה מהן, שהפכתם את החלום שלכם למציאות- על מנת שאנחנו נוכל להמשיך לחלום ולהגשים כאן גם היום, 60 שנה אחרי.
אין לי ספק כי בעוד 60 שנה, יישבו כאן בנינו וינהלו טקס דומה מאוד. גם הם ידברו על דבקות במטרה, על רצונות החזקים מכל אתגרי המציאות - וגם הם, ממש כמונו, יתרגשו להיות במעמד הזה כשיבינו שהם ניצבים ועומדים על יסודות ההיסטוריה של מדינת ישראל ועם ישראל, שגם הם לוקחים חלק בציונות האמיתית. 
אני מודה לכם!  


*****************************

דברי חניתה חורש שהוקראו בטקס באולם המופעים:

חג שמח לכולם,
לאורחינו היקרים, שהגיעו מכל קצות הארץ, לציין עמנו את יובל השישים להקמת ההיאחזות בעין גדי, ברוכים תהיו!
בַּחֲצי השנה האחרונה פגשתי אתכם כמה פעמים. מצאתי בכל אחד ואחת מכם, את הזיקה החמה לעין גדי. גיליתי כמה שעין גדי נטועה וִיקָרָה לליבכם. ראיתי את הניצוץ בעיניים בכל פעם שסופר סיפור מהימים ההם, ראיתי את אבק הזמן נעלם, ונתתם קולכם בשיר ויַדכם בנגינה מאותם הימים.

ממש ריגשתם אותי! 
אקח את החוויה הזו עמדי להמשך דרכי, וכאשר אַהֲלֵךְ בגאווה בשבילֵי הגן - אתם החלוצים תהיו לנגד עיני.
מקווה שביום הצדעה זה, גם אנו הצלחנו להעביר לכם עד כמה אנו גאים בכם.

ברצוני להודות לכולכם על העזרה בארגון היום הנפלא הזה על ידכם, אנשי ההיאחזות וחברַי כאן בעין גדי.
ליורם יבור, חיים פרימק ואילנה, ניסים אלימלך ושלום אילתי, שעמלו ועודדו ללא לאות לקיומו של יום זה, והצוות מעין גדי – בניס, גדעון ורינה יערן -
נעמתם לי בעבודתנו המשותפת – תודה גדולה לכם!

בהערכה ובהוקרה,
ממני, חניתה 
עין גדי, כ"ה באדר תשע"ג, 7 במרץ 2013


                                                                      *****************************

 7.3.13

דברי תודה
מאת: יורם יבור, בוגר ההיאחזות, כיום חבר רמת יוחנן

לכל באי הכנס: 
חברי היקרים ותיקי היאחזות עין גדי ובני המשפחות, חברי גרעין שדמות, המהווים את החוליה המקשרת בין ההיאחזות ל קיבוץ, לכול חברי עין גדי שהפכתם חלום למציאות העולה על כל דמיון ולאוהבי עין גדי שהגעתם היום. בכולנו מפעמת חווית עין גדי, וכל אחד חווה אותה בדרכו.
היום אנחנו מציינים 60 שנה להקמת היאחזות עין גדי. וזאת עשינו בטקס הבוקר. 
סגל היאחזות עין גדי הורכב ברובו מבני קיבוצים, מושבים וחברי גרעינים, מרביתנו שומרים על קשר עד היום. החיילים באו כבודדים, ברובם היו עולים חדשים שקובצו להיאחזות עין גדי מכל גדודי הנח"ל, למדו לאהוב את עין גדי ותרמו רבות להקמתה. לצערי עם רובם לא נשמר קשר לאחר שחרורם מצה"ל. לקראת האירוע השתדלנו להגיע לכולם. לחלקם הצלחנו והם נוכחים כאן ולחלקם לא הגענו חרף מאמצינו. 

מפעל ההיאחזויות - היה מפעל מפואר, אך לא זכה להיכלל במיתוס ההתיישבות החלוצית, כפי שזכו מפעלי התיישבות אחרים כמו: יישובי העמק, חומה ומגדל ודומיהם. קיבוצים רבים היו בראשית דרכם היאחזויות: ניר אליהו, נחל עוז, יטבתה, מגל, גונן ועוד רבים, עם הפיכתם לישוב אזרחי נבלעה ההיאחזות בתוך ה קיבוץ. בשונה מהן, קיבוץ עין גדי קבע את ישוב הקבע בפלטו ועל כן נותר אתר ההיאחזות במקומו המקורי והמקום משווע לגאולה והוא יפה וחשוב לרבים מכדי להשאירו במצבו הנוכחי. הבה, נראה את הכנס הזה כתחילת מילוי משאלת כולנו, לשיפור פני המקום טיפוח מורשת ההיאחזויות ועין גדי במיוחד.

וכעת לתודות.
תודה רבה ל קיבוץ עין גדי שפרש את חסותו על אירוע זה ולמזכירה רותי ליאור. 
תודה- לך אבי לולו מנכ"ל הקהילה בעין גדי.
תודה – לצוות הליווי של חברי עין גדי: חניתה חורש, דן בניהו- בניס, רינה יערן, גדעון הדס.
תודה - לדרור ומני הצוות המוסיקלי, להרצל סיני מנהל האולם, לאסף ונגר מפעיל האור קולי ולמכינת "מלח הארץ". 
תודה לך, דב ליטבינוף, ראש המועצה האזורית תמר, על שיפורים שעשיתם בשטח ההיאחזות לקראת הכנס ועל מה שבכוונת המועצה לעשות בעתיד באתר זה.
תודה לך, שחף חומרי, עוזר ראש המועצה האזורית תמר, על עזרתך. 
תודה – לך עמרי שלמון, מנכ"ל המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל, ולך עופר יוגב, רכז אזור הדרום על השלט היפה, המספר את סיפור המקום, שאותו חנכנו הבוקר.
תודה רבה לצוות אולפן ההפקות של רמת יוחנן ובמיוחד לדוד, לאביבה ולרואי, על הסרט הנפלא שיצרתם.
תודה לכם אילנה וחיים פרימק, שעמלתם ללא לאות לגלות את כל מי שהיה בהיאחזות ולהזמינו לכנס זה.
תודה לקיבוצי, רמת יוחנן, ולמועצה האזורית זבולון ולראש המועצה דב ישורון, שביחד נשאו בהוצאות האירוע. 
ועל כולם לך חניתה חורש, חניתה שלנו מעין גדי, שהשקעת כל כך הרבה זמן, דאגת לכל פרט ופרט והכול מתוך אהבה ויחס חם, לא נשכח זאת.



 


60 שנה להיאחזות עין גדי



eingedi abc
ab מערכת הצבעות דיגיטליות הצבעה דיגיטלית אתר לקיבוץ קריאות שירות קריאות שירות